Na čo slúži poistenie vozidla?

Na čo slúži poistenie vozidla?

Poistenie vozidiel, povinné zmluvné poistenie PZP, je povinným zákonným poistením, ktoré je nutné uzatvoriť pre všetky vozidlá, a to osobné automobily, úžitkové vozidlá, skútre, traktory, motorky, a tiež ostatné kategórie vozidiel, ktoré majú evidenčné číslo a v špecifických prípadoch aj pre vozidlá bez evidenčného čísla. Poistenie vozidla je tak poistením, ktoré musí uzatvoriť každý majiteľ vozidla. Viete ako na to?

Prečo je poistenie vozidla povinné?

Poistenie vozidla čiže PZP povinné zmluvné poistenie je poistením zodpovednosti v prípade spôsobenia škody a prípadných následkov, ktoré sú spôsobené motorovým vozidlom, na ktoré sa vzťahuje poistenie. Poistenie vozidla je povinné uzatvoriť podľa zákonu pre osobné autá a úžitkové vozidlá, a tiež pre motorky, skútre, traktory a ostatné kategórie vozidiel, ktoré majú evidenčné číslo a v špecifických prípadoch tiež pre vozidlá, ktoré nemajú pridelené evidenčné číslo.

Poistenie vozidla je nutné uzatvoriť z viacerých dôvodov. Vďaka povinnému zmluvnému poisteniu vozidla budú pokryté havarijné či škodové udalosti, ktoré môžu kedykoľvek nastať pri používaní či v súvislosti s pôsobením vozidla na cestách a vozovkách. V prípade havárie alebo škodovej udalosti povinné zmluvné poistenie uhradí náklady na materiálne škody, ako i prípadné škody na zdraví a náklady v prípade usmrtenia.

Pri poistení vozidla je dobré vedieť, že PZP sa vzťahuje na tretie osoby, čo znamená, že sa nevzťahuje priamo na vás a vaše vozidlo. K povinnému zmluvnému poisteniu sa tak odporúča vždy uzatvoriť i doplnkové pripoistenie, ktoré sa bude vzťahovať na vás a ochranu vášho auta alebo zvoliť možnosť uzatvorenia havarijného poistenia, ktoré pokrýva škody a náklady spôsobené priamo vám bez ohľadu kto ich zapríčinil čiže bez ohľadu na priameho na vinníka. Havarijné poistenie spolu s povinným zmluvným poistením vozidla sú najdôležitejšími poisteniami, na ktoré by ste nemali zabudnúť a pre ich vybavenie sa obrátiť na odborníkov v oblasti poistenia.

Čo sa môže stať v prípade neuzatvorenia poistenia vozidla?

Poistenie vozidla je povinné pre všetky motorové vozidlá, ktoré majú evidenčné číslo a v špeciálnych prípadoch i bez neho, ďaleje sa vzťahuje na vozidlá, ktoré sa pohybujú na verejných a súkromných komunikáciách. Ide o komerčné poistenie, ktoré pre vás zabezpečí. Pokiaľ pre vaše vozidlo toto poistenie neuzatvoríte, pri jeho používaní vám môže byť udelená pokutu vo výške až 3.319,39 €, a tiež pridelená úhradu spôsobenej škody, ak takáto situácia nastane. Poistenie vozidla PZP spravidla platí na území Slovenska a v krajinách, v ktorých platí zelená karta. Uzatvorenie poistenia pre vaše vozidlo by malo byť najmä vo vašom záujme pre zachovania bezpečnosti vás i osôb pohybujúcich sa vo vašej blízkosti.

S uzatvorením poistenia pre vaše vozidlo sa obráťte na profesionálov v oblasti poistenia, ktorým je P.L.S., s.r.o. - Ing. Leporis Peter.


Hlavná 21 /1 92901 Dunajská Streda
tel.: +421315524737

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888