Čo je poistná udalosť a ako pri nej máte postupovať

Čo je poistná udalosť a ako pri nej máte postupovať

Nehoda, úraz, krádež auta, vytopenie suseda či strata batožiny – poistná udalosť je náhodná škoda, o ktorej nie je vopred isté, či vôbec vznikne. Ide o nepríjemnú situáciu, ktorá si vyžaduje zachovanie pokoja a rozvahy. Následne je potrebné oboznámiť príslušnú poisťovňu a poskytnúť potrebnú dokumentáciu, ktorá potvrdzuje, že poistná udalosť sa reálne stala.

Čo je poistná udalosť

Je dôležité rozlíšiť dva pojmy, a to poistná udalosť a škodová udalosť. Rozdiel je nasledovný. Škodová udalosť vznikne, ak nastane nejaká škoda – na majetku, zdraví atď. Poistná udalosť je taká škodová udalosť, pri ktorej vznikol nárok na poistne plnenie, t. j. vyplatenie istej sumy, ktorú je poisťovňa povinná uhradiť poistencovi podľa uzavretej zmluvy. Poistená osoba ale musí najprv preukázať, kedy sa škoda stala a aký bol, príp. je jej rozsah. Zo strany poisťovne nasleduje likvidácia poistnej udalosti. Ide o odborné posúdenie, či nároky poškodeného alebo poisteného sú oprávnené na náhradu škody. Ak áno, dôjde k vyplateniu poistného. Je potrebné dodať, že poistná udalosť je náhodná, teda nie je vopred známe, kedy a či vôbec vznikne.

Ako postupovať

Ak sa vám stala poistná udalosť, nepanikárte. Je zrejmé, že ide o nepríjemnú situáciu. Poistná udalosť má totiž často formu úrazu, škody na majetku (odcudzenie auta a i.), spôsobenie škody na cudzom majetku (vytopenie suseda a pod.), nehody, krádeže batožiny atď. Poistná udalosť sa musí čím skôr nahlásiť poisťovni, ktorá pristúpi k skúmaniu jej povahy a či je poistná udalosť v súlade s poistnou zmluvou. Ešte predtým poisťovni odovzdajte vyplnené potrebné formuláre (poštou, osobne, elektronicky). Súčasťou dokumentácie majú byť aj prípadné fotografie či iný materiál, ktorý potvrdzuje, že poistná udalosť sa skutočne stala. Konkrétny príklad: ak ste zapríčinili dopravnú nehodu, tak vyplňte Správu o nehode, a to vrátane jej nákresu. Je dôležité, aby správu podpísali všetci účastníci nehody. Vyhotovte čo najdôkladnejšie a najdetailnejšie fotografie z miesta nehody, ktoré zachytávajú rozsah vzniknutej škody. Nezabudnite si zapísať kontaktné údaje svedkov. Následne volajte kontaktné centrum svojej poisťovne – poistná udalosť sa jej musí nahlásiť. Odovzdajte jej všetky dokumenty, ktoré potvrdzujú, že poistná udalosť reálne vznikla.


Je prospešné, ak máte seriózneho partnera, ktorý vám v takýchto nepríjemných situáciách pomôže a poradí. Mnoho spokojných klientov odporúča spoločnosť CORDATA, s. r. o., ktorá o. i. poskytuje aj komplexné konzultačno-poradenské služby súvisiace so zmluvným zabezpečením poistenia a zároveň asistuje pri rokovaniach s likvidačným oddelením príslušnej poisťovne. Je dobré mať niekoho, na koho sa môžete stopercentne spoľahnúť.


Františkánska /7 91701 Trnava
tel.: +421903191454

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888