Poistenie ako efektívny prenos rizika

Poistenie ako efektívny prenos rizika

Poistenie ako také sa neustále vyvíja a dnes je považované za veľmi flexibilné. Či už ide o poistenie majetku, života či cestovania, vždy je lepšie mať zadné dvierka. Aktuálne je poistenie dôležitou súčasťou fungovania modernej spoločnosti a ekonomiky. Poistenie výrazne uľahčuje život jednotlivcom i podnikateľským subjektom tým, že kryje obrovské množstvo možných rizík.

Čo je poistenie

Poistenie má mnoho definícií, ale všetky majú rovnakú podstatu – poistenie je prenos rizika, ktoré sa týka poistenca a poisťovne. Ide o riziko finančnej straty ako dôsledku nepredvídateľnej udalosti (musí byť presne špecifikovaná v poistnej zmluve). A to za istú výšku poistného alebo poplatku, ktorý platíte zvyčajne ročne alebo mesačne. Poistenie môžu uzavrieť jednotlivci i živnostníci, ale aj právnické osoby – spoločnosti a firmy. Je dôležité podotknúť, že poistenie je právnym vzťahom. Poisťovňa na seba preberá záväzok, že poistencovi uhradí ujmu, ktorá mu vznikla v zmysle poistných podmienok. Poistenie uznáva zásadu solidárnosti a podmienenej návratnosti. To znamená, že síce všetci poistení platia istú finančnú čiastku, ale sú si vedomí toho, že náhrada bude poskytnutá iba tým, ktorým reálne vznikla poistná udalosť, ktorá bola vopred dohodnutá v poistnej zmluve. Je teda logické, že ak trebárs nemáte poistenú domácnosť a blesk vám zničí celú strechu, tak nemôžete žiadať a očakávať náhradu od poisťovne. Poistiť si môžete majetok, invaliditu, cestovanie, zdravie, úraz, zodpovednosť za škodu, finančné straty a i.

Prečo je poistenie potrebné

Poistenie má jedinečné postavenie v tom, že ľuďom pomáha zvažovať a znižovať riziká. Poistenie totiž poskytuje spôsob transformácie nepredvídateľnej väčšej finančnej straty, a to na menšie platby. Tie výrazne nezaťažia rozpočet. Je zrejmé, že poistenie prispieva k modernému životu a zvyšovaniu životnej úrovne. Veď ak by nebolo poistenie, viacerí by zrejme ustúpili od vykonávania istých aktivít, a to práve v dôsledku toho, že potenciálne finančné straty by boli vysoké. Je pravdepodobné, že podnikatelia by asi v menšej miere rozbiehali svoje aktivity, ak by vedeli, že sú plne zodpovední za straty spôsobené, napríklad, nehodami. Poistenie im teda – obrazne povedané – kryje chrbát. Poistenie je prospešné aj v oblasti sporenia a dôchodkových produktov, ktoré sú často nevyhnutné na finančné zabezpečenie vo vyššom veku či v dôsledku náhleho úmrtia živiteľa rodiny.


Výhodné poistenie predpokladá spoľahlivého sprostredkovateľa, ktorým je spoločnosť CORDATA, s. r. o. vykonávajúca komplexné služby v poisťovníctve. Náš tím tvoria skúsení profesionáli s bohatou praxou, ktorí vám dobre poradia. Samozrejmé sú konzultácie a odborné poradenstvo na najvyššej úrovni.


Františkánska /7 91701 Trnava
tel.: +421903191454

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888