Priemyselné rozvádzače. Majú k nim prístup aj laici?

Priemyselné rozvádzače. Majú k nim prístup aj laici?


Elektrina prechádza do domácnosti cez priemyselné rozvádzače a rozvodnice. Pri rekonštrukcii bytov či stavbe domov budete pracovať aj s elektrickými rozvodmi. Vtedy je potrebné vedieť, do čoho môžu zasiahnuť laici a dokážu to opraviť bez pomoci odborníkov a v akých prípadoch už musíte objednať služby profesionálov. Práca s elektrinou je veľmi citlivá a ľahko môžete niečo pokaziť. Preto postupujte opatrne.

Aké druhy priemyselných rozvádzačov poznáme?

Priemyselné rozvádzače sú určené pre zariadenia, ktoré si vyžadujú väčší prívod elektrického napätia. Napríklad ak majú vo firme veľké stroje, ktoré spotrebujú viac energie, jej rozvod sa rieši týmto spôsobom. Ide o kombináciu niekoľkých spínačov, ktoré hovorovo nazývame ističe. Väčšinou sa priamo pri nich nachádzajú merače a ostatné komponenty, ktoré sa líšia podľa samotného výrobcu, ale aj typu priemyselného rozvádzača. Môžu byť umiestnené v elektrometrovej skrini, ktorá sa otvára na dvierka. Potom to môžu byť prípojkové a rozpojovacie skrine, ktoré sa líšia podľa ich hlavného účelu. Taktiež sa môžu líšiť od samotného tvaru.

Opravovať ich môžu len odborníci

Do priemyselných rozvádzačov majú prístup iba špeciálne vyškolení pracovníci. Z toho dôvodu bývajú riadne uzatvorené na zámok, aby sa k ním náhodne nikto nedostal. S týmto zariadením narábajú osoby, ktoré majú patričné elektrotechnické vzdelanie. Laici s nimi nemôžu robiť nič, pretože hrozí nielen spôsobenie technickej komplikácie, ale najmä vysoké riziko zasiahnutia elektrickým prúdom.

Priemyselné rozvádzače nie sú rozvodnice

Okrem priemyselných rozvádzačov poznáme aj rozvodnice. S nimi sa najčastejšie stretávate počas bytových či domových elektroinštalačných prác. Na rozdiel od rozvádzačov s nimi môžu pracovať aj ľudia bez elektrotechnického vzdelania. Domáci kutili často dokážu sami vymeniť ističe alebo vypínače, ktoré nájdu v rozvodovej skrinke. Pri rozvodniciach platí pravidlo, že musia byť kryté.

Nezabúdajte na pravidelnú revíziu

Pri priemyselných rozvádzačoch, ale aj pri rozvodniciach nezabúdajte na pravidelnú revíziu. Podľa pravidiel je presne dané, ako často ju musíte v závislosti od daného zariadenia vykonávať. Počas nej kontrolór zistí, či sú naďalej spôsobilé na používanie a či nie je nutné urobiť nejaké opravy.

ELEKTROSTAV Slovakia spol. s r. o. z Klasova zabezpečuje komplexné revízne kontroly elektrických zariadení. Kontrolujeme priemyselné rozvádzače, rozvodnice, bleskozvody i spotrebiče na kľúč. Revízie robievame v súkromných i firemných priestoroch. Máme oprávnenia aj na výrobné technické zariadenia. Náš odborne vyškolený personál ponúka profesionálne služby s priateľským prístupom. Pracujeme v rámci celého Slovenska. Neváhajte nás osloviť telefonicky, mailom alebo prostredníctvom kontaktného formulára.

309 95153 Klasov
tel.: +421948919057

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888