Medicínske transformátory a ich dôležitosť pre zdravotnícke zariadenia

Medicínske transformátory a ich dôležitosť pre zdravotnícke zariadenia

Transformátor je elektrický prístroj, ktorý umožňuje prenášať elektrickú energiu z jedného obvodu do iného, a to prostredníctvom vzájomnej elektromagnetickej indukcie. Medicínske transformátory sú, podobne ako iné transformátory, špecifické zariadenia, ktoré menia hodnotu elektrického napätia na vstupe na požadovanú výstupnú hodnotu. Čím sú unikátne a prečo sa bez nich nezaobíde žiadne zdravotnícke zariadenie?

Medicínske transformátory sú vyberané podľa energetických požiadaviek budovy

Transformátory sú všeobecne pokladané za základný prvok trafostanice. Každá je iná a maximálne prispôsobená požiadavkám priestoru, v ktorom sa nachádza a v ktorom realizuje svoju činnosť. Taktiež aj medicínske transformátory a ich parametre sú vyberané podľa energetických požiadaviek budovy, pre ktorú sú určené. Ako už z názvu vyplýva, medicínske transformátory sú vhodné najmä pre napájanie zdravotníckych priestorov. Zväčša ide o nemocnice či špecializované zdravotnícke pracoviská. Medicínske transformátory (ako aj iné typy) sú poslednou časťou trafostanice, ktorá sa stretáva s vysokým napätím. Ich vstupné napätie je regulovateľné prepojením svoriek v rôznych variantoch. Medicínske transformátory majú okrem vstupov aj výstupy, za ktorými sa nachádza hlavná rozvodňa nízkeho napätia a jej výstupy sa rozvádzajú do ďalších časti daného objektu.

Medicínske transformátory s rozličným výkonom

Všetky medicínske transformátory transformujú napätie pre určitú časť budovy, resp. pre určité oddelenie, napr. interný pavilón, gynekologické oddelenie, onkológia a i. Najväčšie medicínske transformátory, t. j. s najvyšším výkonom, sú zvyčajne na operačných sálach a priestoroch pre pacientov. Najmenšie medicínske transformátory sa zvyknú používať pre obvody menších priľahlých budov a kancelárií, príp. ambulancii. Na slovenskom trhu dostať medicínske transformátory štandardne vo výkone 1000 – 8000 VA a ich hmotnosť je taktiež rozmanitá. Tie najľahšie medicínske transformátory vážia okolo 20 kg, najťažšie aj 100 kg. Na sledovanie ich teploty sa montujú tepelné čidlá. Vzhľadom na dôležitú funkciu, ktorú medicínske transformátory v zdravotných zariadeniach majú, sa odporúča ich nákup od overených, spoľahlivých a certifikovaných výrobcov.

Spoločnosť ELSIM, s. r. o. je vaším zodpovedným partnerom v oblasti zákazkovej výroby transformátorov. Svoju hlavnú činnosť sústreďujeme na vyrábanie jednofázových, trojfázových a sieťových transformátorov, tlmiviek a navíjaných dielcov. Taktiež sa zaoberáme aj zákazkovou výrobou atypických transformátorov.

Malý rad 295 98042 Rimavská Seč
tel.: +421475593125

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888