Sezónne prezúvanie – čo všetko by ste mali vedieť

Sezónne prezúvanie – čo všetko by ste mali vedieť

Pre majiteľov áut znamená sezónne prezúvanie obdobie, kedy treba myslieť na prezutie pneumatík. Samotné prezúvanie pneumatík nie je až také jednoduché. Začína výberom typu pneumatiky, cez posúdenie jej stavu až po montáž. Čo je dôležité, neodporúča sa ponáhľať sa pri výmene pneumatík. V každej sezóne sa oplatí počkať, kým sa počasie ustáli, aby ste sa vyhli zbytočným stresovým situáciám, ako je pošmyknutie alebo spôsobenie nehody. Aký je rozdiel medzi zimnými a letnými pneumatikami a na čo si dať pozor? Odpovede na tieto a niekoľko ďalších otázok nájdete v tomto článku.

Sezónne prezúvanie – aký je rozdiel medzi zimnými a letnými pneumatikami?

Sezónne prezúvanie netreba podceňovať. Pneumatiky pre autá sú rozdelené podľa sezón ich využitia, a to z niekoľkých dôvodov. Zimné pneumatiky majú úplne iné materiálové zloženie ako letné. A to je základný rozdiel, ktorý ich navzájom odlišuje. Ďalším aspektom rozdielu je typ dezénu, aký pneumatika vykazuje. Dezén na zimných a letných pneumatikách je rozlišovaný v závislosti od prevládajúcich poveternostných podmienok sa povrch, po ktorom sa s vozidlom jazdí. Buď zahrieva alebo ochladzuje. To ovplyvňuje priľnavosť pneumatík. Letné sezónne prezutie musí byť z materiálu, ktorý zabezpečí „priľnutie“ k povrchu. Vďaka tomu bude auto stabilnejšie a pevnejšie držať na vozovke, čo môže zabrániť mnohým nehodám. Sezónne prezúvanie je potrebné, pretože letná pneumatika začne pod vplyvom nízkych teplôt tvrdnúť, čím môže úplne stratiť svoju priľnavosť.

Pri zimných pneumatikách je to naopak. Ich zloženie je zvolené tak, aby mínusové teploty neboli problémom a pneumatiky nestvrdli. Odlišný je aj typ dezénu. Sezónne prezutie zimných pneumatík má dezén s oveľa hlbším vykrojením, aby si poradili so snehom či blatom. 

Typy pneumatík sezónneho prezúvania

Dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje rozhodnutie pri výbere správnych pneumatík pre sezónne prezúvanie je ich kvalita. Tú však laik často nevie odhadnúť. Preto je vhodné, aby sme sa obracali na profesionálov, ktorí majú dlhoročné skúsenosti a vedia poskytnúť osvedčené rady pri výbere.

V súčasnosti sú na trhu na výber tri modely pneumatík: ekonomický model, stredný model a prémiový model. Ekonomický model predstavuje najlacnejšie produkty na trhu. Takéto pneumatiky sú schválené na predaj, pretože spĺňajú európske kvalitatívne podmienky, avšak nepredstavujú tú najlepšiu voľbu. Pri jazde na takýchto pneumatikách je okrem bezpečnosti hladina hluku, ktorú produkujú, pomerne vysoká. Stredný model je akousi strednou cestou medzi kvalitou a cenou. Posledný, prémiový model má predovšetkým skvelú priľnavosť k vozovke. Túto vlastnosť majú vďaka inovatívnemu mixu materiálov, z ktorých sú pneumatiky vyrobené. Okrem toho sú veľmi odolné a opotrebúvajú sa oveľa dlhšie ako pneumatiky z iných modelov.

Pneuservis ALPEX, spol. s.r.o. v Šali už viac než dvadsať rokov poskytuje profesionálne služby v oblasti autoservisu a pneuservisu. Ak hľadáte partnera pre sezónne prezúvanie vášho vozidla alebo potrebujete využiť niektorú z ponúkaných služieb, neváhajte nás kontaktovať telefonicky, emailom, alebo osobne počas otváracích hodín.

Kráľovská 5138/1 92701 Šaľa
tel.: +421905604843

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888