Prečo je servis automatických prevodoviek dôležitý?

Prečo je servis automatických prevodoviek dôležitý?

Servis automatických prevodoviek je jedným z najdôležitejších a najnevyhnutejších úkonov pre zachovanie funkčnosti celého automobilu. Nie nadarmo sa predsa hovorí, že ak sa motor považuje za srdce auta, potom prevodovka je jeho pľúcami. Je dôležité dbať na pravidelný servis prevodovky, pretože iba takto bude zabezpečená jej správna a bezporuchová funkčnosť. Ako často sa vykonáva servis automatických prevodoviek a prečo je treba dbať na jeho pravidelnosť? Dočítate sa v článku.

Servis automatických prevodoviek a jeho pravidelnosť

Automatická prevodovka dokáže radiť rýchlosti rýchlejšie ako profesionálny vodič. Vie preradiť rýchlosť za približne 30 milisekúnd. Tieto zariadenia uľahčujú jazdu a zabezpečujú komfort, no sú veľmi zložité, a to nielen z hľadiska elektroniky a mechaniky, ale aj z hľadiska údržby a servisu.

Automatické prevodovky môžeme rozdeliť na suché a mokré. Spočiatku kolovali názory, že v suchých prevodovkách nie je potrebné meniť olej. Toto však pravdou nie je. Servis automatických prevodoviek sa musí vykonávať u každého typu. Ak hovoríme o výmene oleja, treba podotknúť, že nejde len o jeho dolievanie, respektíve o „statickú výmenu“, ale o kompletnú výmenu starého oleja za čerstvý. Takýto proces je možný pri „dynamickej výmene“. Dynamickú výmenu oleja je potrebné robiť pravidelne, vždy po prejdení 60 000 kilometrov. Pozor, ak sa s autom jazdí viac, napríklad ťahá príves, tento interval by mal byť kratší! Dynamická výmena oleja spočíva v pridaní špeciálneho zariadenia do obehu oleja v prevodovke a vo vykonaní výmeny oleja za chodu motora a prevodovky. Servis automatických prevodoviek zahŕňa okrem výmeny prevodového oleja aj výmenu olejového filtra prevodovky. Je to potrebné, pretože filter zachytáva nečistoty (napr. piliny) a počas prevádzky sa upcháva.

Čo ak sa zanedbá servis automatickej prevodovky?

Ak má auto najazdených napríklad pol milióna kilometrov a nikdy nebola u neho realizovaná výmena oleja v prevodovke, znamená to katastrofu. Výmena oleja v takomto v prípade môže byť veľmi náročná aj pre ten najlepší servis. Nikdy menený a starý olej spôsobuje zanesenie prevodovky a vplyvom opotrebovania, nečistôt a teploty býva príliš lepkavý a hustý. Takýto znečistený olej spôsobuje poškodenie mechatroniky, pri ktorej sa rozmazávajú ventily, čo môže vodič pociťovať ako „trhnutie“ prevodovky.

Inými, vážnymi poruchami pri zanedbaní servisu môžu byť vypnutie pohonu, absencia spiatočky alebo žiadne vysoké rýchlostné stupne. Najčastejšie sa pokazí riadiaca elektronika, no častým problémom sú aj poruchy hydraulického bloku.

V takýchto prípadoch pomôže iba skúsený automechanik, ktorý disponuje profesionálnym servisným vybavením. Ak hľadáte profesionálov, ktorí servis automatických prevodoviek vykonávajú na vysoko odbornej úrovni, stavte na autoservis INPEX! Nielenže sa postaráme o pravidelné servisy, ktoré predĺžia životnosť automatickej prevodovky vášho automobilu, ale vykonáme akúkoľvek opravu vašej prevodovky. Stačí nás kontaktovať!

179 03842 Rakovo
tel.: +421908777779

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888