Ako správne používať automatické prevodovky

Ako správne používať automatické prevodovky

Automatické prevodovky boli navrhnuté s ohľadom na čo najväčší komfort vodiča. Voľba automatickej jednotky umožňuje vodičovi sústrediť sa len na jazdu bez toho, aby sa musel sústrediť na nastavovanie prevodových stupňov. Aj ten najskúsenejší šofér by si mal uvedomiť, že radenie v automate funguje na vlastnom princípe. Pýtate sa, ako jazdiť a používať automatickú prevodovku, aby ste si ju nepokazili? Dozviete sa v tomto článku!

Automatické prevodovky sú o zmene zvyku vodiča

Jazda s automatickou prevodovkou je predovšetkým výzvou pre ľudí, ktorí sú roky zvyknutí na tradičné, manuálne prevodovky. Špecifikom pre automatické prevodovky je, že musíte obmedziť reflex ľavej nohy, pretože v autách, ktoré sú vybavené automatickými prevodovkami je chýbajúci spojkový pedál. Noha by mala byť položená na opierke nôh, inak by ste mohli náhodne stlačiť brzdu, čo môže pri náhlom zastavení vozidla spôsobiť zrážku.

Automatické prevodovky nie sú náročné na obsluhu. Vyžaduje si to však nevykonávanie určitých štandardných činností typických pre manuálne použitie. U tohto typu prevodoviek má radiaca páka alebo gombík niekoľko polôh: N - Neutrál, P - Parkovanie, D - Jazda, R - Spiatočka. Je nevyhnutné dbať na radenie prevodových stupňov až po úplnom zastavení vozidiel. Preto, ak vykonáte preradenie z neutrálu (N) na jazdu alebo na parkovanie (P), musíte automobil zastaviť. V opačnom prípade môžete spôsobiť nadmerné zaťaženie a následnú poruchu prevodovky. Neobávajte sa, všetko je to o zvyku vodiča, ktorý už po pár skúsenostiach nadobudnete.

Na čo pamätať pri používaní automatických prevodoviek?

Automatické prevodovky potrebujú pre svoju bezporuchovú činnosť správny tlak oleja. Preto by ste nemali zbytočne prepínať prevodovku do režimu neutrál, napríklad pri zjazde z kopca. Ďalším pravidlom je, aby ste sa vyhli preťaženiu prevodovky (prudká akcelerácia), keď vozidlo nemá prevádzkovú teplotu. To znamená, že po naštartovaní motora je potreba počkať niekoľko desiatok sekúnd na zahriatie oleja v automatickej prevodovke. Na začiatku jazdy lepšie na 10 minút jemne zrýchliť, nie prudko naraz, aby systém prispôsobil teplotu vonkajším podmienkam.

Ďalším pravidlom pre automatické prevodovky a ich správne používanie je, že sa nikdy nesmie preraďovať rýchlosť počas jazdy, aj keď sa auto valí bez pridania plynu. Taktiež si treba dať pozor na to, že po ukončení jazdy a zastavení vozidla je potrebné položiť nohu na brzdový pedál a až potom posunúť páku do polohy P, nikdy nie naopak. Automatické prevodovky navyše nie sú určené na dlhé cesty maximálnou diaľničnou rýchlosťou a na ťahanie prívesov.

Začiatky jazdy pištiacimi pneumatikami, driftovanie, náhle silné trhnutia – to všetko sú pre automatickú prevodovku bolestivé zmeny, ktoré ju nakoniec poškodia. Autoservis INPEX sa špecializuje nielen na poruchy automatických prevodoviek, ale pomáha vodičom s ich servisom a odborným poradenstvom. Spoľahnite sa na odborníkov v oblasti opravy a servisu automatických prevodoviek. Neváhajte nás kontaktovať!


179 03842 Rakovo
tel.: +421908777779

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888