Opravy automatických prevodoviek – kedy je ich možné uskutočniť?

Opravy automatických prevodoviek – kedy je ich možné uskutočniť?

Téma, akou sú opravy automatických prevodoviek naháňa nejednému majiteľovi automobilu s týmto druhom prevodovky strach. Prečo? Pretože je spojená s komplikovanou diagnostikou a vysokými nákladmi na celkový proces opravy. Na aké výdavky sa treba v takejto situácii pripraviť? Je možné opraviť automatickú prevodovku alebo je potrebná jej celková výmena? Dočítate sa v článku.

Aké sú položky za opravy automatických prevodoviek?

Porucha prevodovky sa môže vyskytnúť pri jej akomkoľvek type. Chyby pri používaní môžu viesť k degradácii materiálu na ozubených kolesách alebo poškodeniu ventilov v prípade automatických prevodoviek. Nie však oprava ako oprava. Najmä pri automatických prevodovkách.

Opravy automatických prevodoviek neraz znamenajú hlboké siahnutie do vreciek majiteľov áut. Náklady na opravu sa zvyčajne pohybujú od niekoľkých stoviek, až po niekoľko tisíc eur. Astronomické sumy však platia pre modely s najkomplexnejšími a najzložitejšími mechanizmami. Cena opravy automatických prevodoviek vyplýva z konštrukcie boxu a počtu závad. Najdrahšie na opravu sú dvojspojkové prevodovky. Ich komplikovaný dizajn zvyšuje náklady na diely a služby. V praxi však prevodovky s nízkym počtom najazdených kilometrov zlyhajú len zriedka a ak áno, vzťahuje sa na ne záručný servis. Paradoxom je, že sa mnohokrát stáva, že v starom aute náklady na opravu boxu prevyšujú jeho celkovú hodnotu.

Varianty opráv automatických prevodoviek

Opravy automatických prevodoviek sú náročnými úkonmi, ktoré je nevyhnutné zveriť do rúk profesionálov. Dobrou správou je, keď vám v servise oznámia, že oprava je vo vašom prípade možná.

V rámci opravy môžete investovať do úplne nového vybavenia alebo sa rozhodnúť pre použitú truhlicu. Každé z riešení má svoje plusy a mínusy, no konečné rozhodnutie bude vo veľkej miere závisieť od stupňa a rozsahu poškodenia prevodovky. To sa zistí až po vybratí boxu z auta, u ktorého sa skúmajú príčiny závady. Špecializovaný servis určí či pôjde o opravu, regeneráciu alebo celkovú výmenu krabice za novú. Rentabilnejšia býva oprava prevodovky, presnejšie výmena jej jednotlivých častí. Ak je takýto typ opravy možný, nesiahnete hlboko do vrecka. Opravy automatických prevodoviek sa uskutočňujú aj prostredníctvom regenerácie. Je to možné bez ohľadu na typ alebo model prevodovky. Pri regenerácii sa nastavujú ložiská v boxe, samotný box sa rozoberá na prvky a nakoniec sa dôkladne skontroluje. Do tohto úkonu sa oplatí investovať, pretože ak bude regenerácia vykonaná správne, prevodovka bude pracovať oveľa efektívnejšie.

Kedy sa nevykonávajú opravy automatických prevodoviek?

Opravy automatických prevodoviek sa nevykonávajú ak nie je možné zrealizovať ani jeden z vyššie spomenutých spôsobov. Vtedy je potrebná výmena prevodovky. Odborníci však radia, že ak sa rozhodnete pre výmenu prevodovky, investujte do novej výbavy. Ak však kúpa nového boxu presiahne vaše finančné možnosti a ste odsúdený na kúpu použitého, neriaďte sa najnižšou cenou. Investujte do drahšieho produktu, o ktorom si bude istý jeho spoľahlivosťou.

Vieme, že náklady spojené s opravou automatickej prevodovky znamenajú nemalú investíciu, preto tieto úkony zverte odborníkom. Autoservis INPEX je špecialistom v rámci servisu a opráv automatických prevodoviek. Overte si u nás, kedy je prevodovka vášho auta pripravená na regeneráciu a kedy je potrebná jej výmena. Kontaktujte nás a spoločne nájdeme riešenie!


179 03842 Rakovo
tel.: +421908777779

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888