STK – najdôležitejšia kontrola vozidla pre každého vodiča

STK – najdôležitejšia kontrola vozidla pre každého vodiča

Pod skratkou STK je označovaná emisná i technická kontrola vozidla. Aj keď skratka STK v pravom slova zmysle označuje stanicu technickej kontroly, dlhoročným používaním sa pod ňou rozumie práve emisná a technická kontrola. Na kontrolu STK netreba zabúdať ani ju odkladať na poslednú chvíľu pred ukončením platnosti staršej STK. STK je spravidla platnú jeden rok a pravidelne ju musíte obnovovať. Bez STK nie je vozidlo oprávnené na pohyb po vozovkách.

Na čo slúži STK?

STK je veľmi dôležitou kontrolou stavu vozidla. Jedná sa o emisnú kontrolu vozidla a technickú kontrolu vozidla, ktoré je potrebné vykonať raz ročne. Bez platnej nálepky STK na vozidle, najčastejšie na prednom skle vozidla, vozidlo nie je oprávnené na pohyb po vozovkách. Pri cestnej kontrole políciou vám pri nedodržaní týchto pravidiel hrozia viaceré pokuty a problémy so zákonom. Ak jazdíte bez platnej technickej a emisnej kontroly, policajt vám je oprávnený zadržať doklady od vozidla. Doklady sú odovzdané na obvodný úrad dopravy. Ten má na starosť ďalšie riešenie takejto situácie.

Najčastejšie je vodičom jazdiacim na vozidle bez STK povolené jazdiť na vozidle najviac na 15 dní, pokiaľ takou jazdou neohrozujú bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. V druhom, horšom, prípade sa musia vodiči prepraviť domov či do cieľa iným spôsobom, pretože okamžite strácajú oprávnenie viesť vozidlo bez STK. Peňažná pokuta je v oboch prípadoch samozrejmosťou. Kontrolu STK je preto potrebné vykonať načas a v spoľahlivej stanici technickej a emisnej kontroly. Nielen, že sa tak vyhnete komplikáciám zo zákonom, zároveň chránite i svoju bezpečnosť a bezpečnosť ostatných osôb na cestných komunikáciách.

STK – to je emisná a technická kontrola vozidla

Skratka STK označuje stanicu technickej a emisnej kontroly. Obe sú pritom pre bezpečnosť vozidla a jeho nezávadnosť pre planétu veľmi dôležité. STK zisťuje nie len to či vaše brzdy brzdia ako majú, či je auto ľahko ovládateľné, či sa volant nezasekáva, ale i to či motor alebo výfukové plyny z vozidla nepoškodzujú prírodu a či sú v norme s platnými nariadeniami vlády.

Technická kontrola sa označuje aj ako TK. Technická kontrola vozidla je zákonom daná povinnosť. Jej cieľom je preveriť technický stav vozidla na prevádzku po cestných komunikáciách. Na druhej strane emisná kontrola označovaná aj ako EK je rovnako zákonom danou povinnosťou. Jej cieľom je preveriť vozidlo, a to konkrétne fakt či neprekračuje povolené množstvo vypúšťania škodlivých splodín do ovzdušia.

Kontrolu STK určite nepodceňujte a svoje termín v stanici technickej kontroly si dohodnite vždy ešte pred skončením platnosti vašej staršej známky. Vyhnete sa tak viacerým nepríjemnostiam i problémom so zákonom.

Spoločnosť Nigol s.r.o. vám ponúka profesionálne služby stanice technickej a emisnej kontroly. Neustále zlepšujeme a skvalitňujeme ponuku našich služieb tak, aby sme naplnili požiadavky a potreby našich zákazníkov. Vykonávame odborné technické kontroly v Banskej Bystrici pre všetky druhy vozidiel - osobné automobily, nákladné vozidlá, autobusy, motocykle, traktory či prípojné vozidlá. Neváhajte nás kontaktovať.


Priemyselná ulica 10 97401 Banská Bystrica
tel.: +421483211864

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888