Prívesné vozíky – všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Prívesné vozíky – všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Prívesné vozíky sú charakterizované ako nemotorové vozidlá na dvoch kolesách. Pripájajú sa k zadnej časti auta a ich úlohou je prevážanie objektov v prípade, ak nepostačuje kapacita auta, resp. kufra. Pre osobné automobily sú určené jednonápravové prívesné vozíky. Za nákladné vozidlá patria dvoj- a viacnápravové prívesné vozíky, ktoré sú väčšie a ťažšie, a teda odvezú väčší a ťažší náklad.

Brzdené aj nebrzdené prívesné vozíky

Prívesné vozíky možno rozdeliť aj na brzdené a nebrzdené. Nebrzdené prívesy disponujú ľahkou celozváranou konštrukciou z uzatvorených kovových profilov a sú vybavené nebrzdenými nápravami. Brzdené prívesné vozíky sú tvorené nájazdovou brzdou s cúvacou automatikou a s kolesami vedľa a aj pod ložnou plochou v rôznych prevedeniach. Prívesné vozíky musia mať správne naložený náklad. Ťažké objekty ukladajte ako prvé, a to rovnomerne. Situujte ich v prednej časti vozíka. Inak riskujete namáhanie ojí a aj nestabilitu prívesu pri brzdení. Rozhodujúcim kritériom je hmotnosť (nezabúdajte si spočítať celkovú hmotnosť jazdnej súpravy, keďže prekročenie celkovej hmotnosti je pomerne častým priestupkom). Prívesné vozíky musia mať náklad pevne prichytený. To znamená jeho zabezpečenie do takej miery, aby pri zmene smeru či rýchlosti jazdy nedošlo k prevráteniu, zošmyknutiu či inému pohybu nákladu. V opačnom prípade je ohrozená plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky. Na upevnenie sa používajú rôzne popruhy, oká, háky a pod. Zapamätajte si, že prívesné vozíky musia dodržiavať reflexné označenie nákladu, a to v prípade, ak prečnieva o viac ako 40 cm.

Prívesné vozíky s plachtami

Aby boli prívesné vozíky čo najbezpečnejšie na cestách, je potrebné upevnenie poistného lanka k nájazdovým brzdám, čím zamedzíte neželanému odopnutiu prívesu. Poistné lanko by nemalo byť umiestnené na guli ťažného zariadenia, ale zachytené v oku určenému pre záves ťažného zariadenia, resp. v jeho blízkosti. Nepodceňujte ani osvetlenie. Prívesné vozíky s nefunkčnými žiarovkami by sa nemali nachádzať na cestných komunikáciách. Našťastie, výmenu žiaroviek zvládne každý zručnejší vodič. V prípade potreby možno prívesné vozíky vybaviť plachtami odolnými voči vode i poveternostným podmienkam. Ich úlohou je chrániť náklad pred poškodením. Veľkú pozornosť venujte uchyteniu plachty po celom obvode vozíka, aby sa počas jazdy neuvoľnila. Výhodou je, že na plachty možno umiestniť rozličné texty či obrázky, čím sa prívesy stávajú pojazdnou reklamou. Ak potrebujete prívesné vozíky iba príležitostne, využite prenájom. Pri dlhších trasách sa uistite, či požičané prívesné vozíky majú zakúpené platné diaľničné známky.

Spoločnosť UNIKOL patrí k popredným výrobcom prívesných vozíkov na Slovensku.

Náš sortiment tvorí viacero typových prevedení prívesov. U nás zakúpite aj náhradné diely (disky, pneumatiky, svetlá, zásuvky, blatníky a pod.). Taktiež poskytujeme služby autorizovanej montáže a predaja ťažných zariadení. Samozrejmosťou je servis a oprava prívesov.

Tehelná 1142 /53 09303 Vranov nad Topľou
tel.: +421574425546

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888