Dovoz vozidla – nezabudnite ho nahlásiť do evidencie

Dovoz vozidla – nezabudnite ho nahlásiť do evidencie

Dovoz vozidla z inej krajiny je samozrejme možný, avšak musí spĺňať pár kritérií. Pokiaľ ste si doviezli vozidlo zo zahraničia, najdôležitejším krokom pre vás bude vozidlo prihlásiť do evidencie Slovenskej republiky. Keď sa však jedná o nové vozidlá, to za vás pravdepodobne vybaví autorizovaný predajca. Čo však všetko zahŕňa samostatné prihlásenie vozidla? Prinášame vám par tipov ako na to.

Pri dovoze vozidla zo zahraničia potrebujete 3 dôležité doklady, ktoré sú nevyhnutnosťou pre jeho následnú evidenciu

Keď už ste si zabezpečili dovoz vozidla a ste na ceste zapísať ho do evidencie, netreba zabudnúť na úradné doklady. Dovoz vozidla a následne jeho prihlásenie si vyžaduje mať k dispozícií technický preukaz, kúpnopredajnú zmluvu aj faktúru. Technický preukaz je potrebný hlavne na predloženie okresnému úradu. Kúpnopredajná zmluva a faktúra sú dôležité dokumenty pri bežnej kontrole originality. V prípade, že sú tieto dokumenty dvojjazyčné, nepotrebujte ich preklady. Taktiež je dobré sa informovať ohľadne potreby prekladov na danom okresnom úrade, aby ste mali istotu. Ak sa však jedná o situáciu, pri ktorej dokumenty dvojjazyčné nie sú, ale sú vyhotovené iba v zahraničnom jazyku jednoznačne preklad budete potrebovať. Ceny takýchto prekladov sa pohybujú od 20 až 40 eur za normostranu.

S dovozom vozidla prichádzajú aj neodkladné povinnosti

Keď sa jedná o dovoz vozidla je takisto, ako jeho prihlásenie do evidencie nevyhnutné vykonať kontrolu originality. Overuje sa tým pri dovoze vozidla zo zahraničia či nebolo vozidlo poškodené, či doklady od vozidlá sú originálne alebo či neboli spravené akékoľvek zásahy do vozidla. Výsledok je samozrejme zaznamenaný v odbornom posudku o konkrétnej kontrole originality. Cena kontroly originality pri dovoze vozidla je v rozpätí od 80 až 100 eur. Termín na túto kontrolu dostanete zväčša do týždňa od požiadania. Potrebujete technický preukaz, a to z krajiny, z ktorej bol dovoz vozidla uskutočnený. Takisto potrebujete originál o nadobudnutí dovezeného vozidla, preukaz totožnosti a COC, čo je certifikát konformity ak bol teda predajcom odovzdaný.

Okrem týchto základných postupov je veľmi dôležité, aby ste nezabudli na technickú či emisnú kontrolu, na žiadosť o schválenie dovezeného vozidla, na riešenie poistných udalostí a taktiež na poplatok, ktorý súvisí s prevzatím zodpovednosti za dovezené vozidlo. S takýmito postupmi vám vedia poradiť priamo na príslušných úradoch alebo sa spoľahnite na spoločnosti, ktoré bežne vykonávajú dovoz vozidla zo zahraničia či z iného kútu Slovenska. Dovoz vozidla je častokrát lacnejšou voľbou, avšak dobre si zvážte následné poplatky spojené s týmto počinom. Samotný proces vyžadujúcich činov po dovoze vozidla zo zahraničia trvá približne mesiac.

Naša spoločnosť SOS Odťahovka s. r. o. sa nachádza v Piešťanoch a poskytujeme vám asistenčné a tiež odťahovacie služby pre vaše vozidlo. V prípade, že riešite dovoz vozidla zo zahraničia obráťte sa takisto na nás. Sme pripravení vám podať pomocnú ruku. Neváhajte a vyhľadajte náš kontakt ešte dnes.

Jána Zigmundíka 334 92203 Vrbové
tel.: +421940207309

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888