Technická kontrola TK a emisná kontrola EK sa sprísnili

Technická kontrola TK a emisná kontrola EK sa sprísnili

Technická kontrola TK či emisná kontrola EK sú nepríjemnou záležitosťou pre viacerých vodičov, najmä starších vozidiel. Aj keď sa príkladne staráte, časom sa niektoré časti opotrebúvajú a vozidlo môže byť označené ako nespôsobilé na prevádzku. Stáva sa, že vozidlo je po technickej stránke vyhovujúce, no problém je v emisiách a to predovšetkým pri naftových vozidlách a u vozidiel bez filtra pevných častí.

Emisná kontrola EK a technická kontrola TK prebiehajú pod zvýšeným dohľadom

V mája 2019 boli prijaté nové opatrenia pre všetky stanice poskytujúce prevádzkovanie emisných a technických kontrol vozidiel. Podľa nových nariadení všetky stanice musia byť povinne vybavené kamerovým systémom, a to konkrétne druhou generáciou kamerového systému. Lepšou kontrolou sa sleduje najme zvýšenie efektivity pri vykonávaní technickej kontroly TK či emisnej kontroly EK, ako aj zabránenie úplatkárstvu alebo takzvanému prižmurovaniu očí pri kontrole vybraných vozidiel.

Proces kontrol sa viac menej vôbec nezmenil, kontroly prebiehajú rovnakým spôsobom ako pre vydaním nariadenia. Viacerí motoristi sa však obávajú, že ich vozidlo bude označené ako nespôsobilé na ďalšie používanie aj v prípade menšej chyby či poruchy vozidla.

Aký je priebeh emisnej kontroly EK

Emisná kontrola prebieha na vybranom pracovisku tak, že vodič pristaví vozidlo do určeného priestoru kontrolovaného kamerovým systémom a technický pracovník následne spustí proces kontroly vozidla. Systémom je vygenerovaný čiarový kód, ktorý je unikátnym kódom vozidla pre účel jeho kontroly, a následne je nasnímaný čítačkou technika. Celkový obraz, druh vozidla, jeho farba ako aj evidenčné číslo musia byť viditeľné na videozázname, podľa ktorého sa zhotoví takzvaná vstupná snímka vozidla. Sú na nich viditeľné všetky strany vozidla na stojisku. Tieto záznamy sú nahraté do systému, do ktorého je napojená každá stanica vykonávajúca technickú kontrolu.

S monitorovacím záznamovým zariadením nie je dovolené manipulovať. Technik vyhotovuje pomocou záznamového zariadenia snímok VIN čísla, počtu najazdených kilometrom a iných dôležitých údajov. Po dokončení emisnej kontroly, musí opätovne nasnímať čiarový kód vygenerovaný informačným systémom pri začatí kontroly. Potom ešte posiela ďalšiu snímku auta na stojisku a uzatvára proces kontroly. Keďže vozidlo počas celej doby kontroly nesmie opustiť stojisko, je eliminovaný akýkoľvek pokus o špekulácie či iné nezákonné postupy.

STK Partizánske stanica technickej kontroly, kontrola originality a servisu vozidiel vám poskytuje svoje služby rýchlo a kvalifikovane pre všetky kategórie vozidiel. V čase konania technickej kontroly musí mať vozidlo platnú emisnú kontrolu, v opačnom prípade je potrebné vykonať emisnú kontrolu ako prvú. Obe kontroly vykonávame v priebehu jednej hodiny čím ušetríte čas i peniaze.

Mostová 381 95804 Partizánske
tel.: +421907739452

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888