Ako pripraviť vozidlo na povinnú STK a na čo nezabudnúť

Ako pripraviť vozidlo na povinnú STK a na čo nezabudnúť

Nové, ale aj ojazdené vozidlo má povinnosť absolvovať STK, teda pravidelnú technickú kontrolu. Pretože vlastníctvo motorového vozidla nezahŕňa len pohodlné cestovanie a rýchlejší presun z miesta na miesto. Znamená aj pravidelnú technickú a emisnú kontrolu, ktorú stanovuje zákon a je nevyhnutné jej vykonávanie na špecializovanom a kvalifikovanom pracovisku STK.

Čo je STK a načo slúži

Skratka STK znamená stanica technickej kontroly, kde sa vykonáva technická aj emisná kontrola. Obe sú zákonom stanovené povinnosti. Technická kontrola preveruje technický stav vozidla na prevádzku po pozemných komunikáciách a na základe emisnej kontroly sa zisťuje, či vozidlo neprekračuje povolené množstvo vypúšťania škodlivých splodín do ovzdušia. STK sa podľa platnej legislatívy týka motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené do evidencie vozidiel Slovenskej republiky. Rozdiel je len v časových intervaloch, v akých je nevyhnutné kontrolu STK zrealizovať. Tie závisia od typu auta a motora (podrobnosti sú obsiahnuté v tzv. cestnom zákone).

STK ako lekár

STK predstavuje akúsi zdravotnú prehliadku, ktorá zahŕňa kontrolu viacerých aspektov vozidla ako povinnú výbavu (výstražný trojuholník, zdvihák, rezerva atď.), únik kvapalín, funkčnosť a stav karosérie, bŕzd, osvetlenia, pneumatík, výfukových plynov, podvozku či špeciálnych úprav, napríklad amatérske vytuningovanie auta či prílišné tónovanie skiel. Samozrejmosťou sú identifikátory vozidla s údajmi uvedenými v dokladoch. Ako počas zdravotnej prehliadky u lekára, tak aj pri návšteve STK je potrebná istá dokumentácia. Vo všeobecnosti si pred STK pripravte malý a veľký technický preukaz, zelenú kartu a protokol merania emisií, ak ho vaše vozidlo v minulosti absolvovalo. V prípade opakovanej technickej kontroly je potrebné mať aj protokol o predchádzajúcej kontrole.

Odovzdávanie

Odparkovať auto, odovzdať kľúče a dokumenty zamestnancovi STK a o niekoľko hodín sa vrátiť po vozidlo je pomerne zaužívaný proces STK. Každopádne, vodič by mal ešte predtým urobiť rýchlu minikontrolu, počas ktorej by mal upriamiť pozornosť na niekoľko detailov ako čitateľné evidenčné číslo, odstránenie predmetov zo zorného poľa vodiča, demontovanie puklíc z kolies, vyčistený výrobný štítok a výrobné číslo (VIN) či správne doklady. Ak máte v garáži viac áut, dajte pozor, aby ste omylom nevzali dokumenty k inému autu ako k tomu, s ktorým idete na STK.

Ku kvalifikovaným staniciam technickej kontroly patrí aj STK Partizánske. Zabezpečujeme prihlasovanie vozidiel, kontrolu originality, autoservis, pneuservis, geometriu, diagnostiku, LPG a CNG. Bližšie informácie získate na webe, telefonicky či osobne v priestoroch našej STK.

Mostová 381 95804 Partizánske
tel.: +421907739452

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888