Aké výhody pre žiakov ponúka osemročné gymnázium

Aké výhody pre žiakov ponúka osemročné gymnázium

Vedeli ste, že osemročné gymnázium vzniklo ako výberová škola určená pre najnadanejších žiakov? Aj dnes ich výber prebieha na základe prijímacích skúšok zameraných na materinský jazyk a matematiku – s dôrazom nielen na základné vedomosti, ale aj na čítanie s porozumením a logické myslenie. Na skúšky na osemročné gymnázium sa musia deti dôsledne pripraviť. Preto mnohí rodičia nezaháľajú a dieťaťu doprajú rôzne formy doučovania či kurzov.

Poslať, či neposlať svoje dieťa na osemročné gymnázium

Viacerí rodičia si lámu hlavu nad tým, či poslať dieťa na osemročné gymnázium. V hre sú základné faktory ako vzdialenosť školy od miesta bydliska či cestovanie do/zo školy. Asi najdôležitejším aspektom by mal byť záujem dieťaťa, teda aby samo prejavilo túžbu navštevovať osemročné gymnázium. Skúste dieťaťu vysvetliť systém vzdelávania, oboznámte ho s jednotlivými predmetmi. Samozrejme, že to urobia aj pedagógovia v rámci úvodných hodín, avšak vždy je dobre, ak dieťa nepostavíte pred hotovú vec, ale vysvetlíte mu, aké nové veci sa začne učiť a na akú úroveň sa môže vypracovať. Rozhovor je mimoriadne dôležitý. Nezabudnite sa teda porozprávať s dieťaťom o tom, či naozaj chce ísť na osemročné gymnázium. Dajte mu čo najviac informácií a nerozhodujte bez neho. Ak má nejaké obavy, navštívte osemročné gymnázium v rámci dní otvorených dverí či iných podujatí pre verejnosť. Taktiež je prospešné osloviť aj výchovného poradcu na škole.

Špecifiká osemročného gymnázia

Osemročné gymnázium je vhodné pre nadaných žiakov, ako aj výrazným študijným typom, ktorí bez problémov zvládajú učenie na 1. stupni ZŠ a dosahujú vynikajúce študijné výsledky. Tiež je odporúčané pre deti, ktoré sú prirodzené zvedavé a radi sa učia a spoznávajú nové veci. Dobrým predpokladom je aj vášeň pre čítanie kníh. Zvyčajne vedie k predpokladu, že dieťa je schopné čítať s porozumením. Ide o mimoriadne dôležitú zručnosť, ktorú vyžaduje snáď každé osemročné gymnázium. Taktiež je potrebné pripraviť dieťa na iný spôsob učenia. Osemročné gymnázium štandardne preferuje cestu projektov, kladie väčší dôraz na cudzie jazyky, matematiku a informatiku. Pedagógovia sa usilujú rozvíjať talent a nadanie žiaka, podnecovať jeho motiváciu (to by však nemalo platiť len pre osemročné gymnázium). Ak dieťa nepodáva dobrý výkon v škole, príp. sa nerado učí, dobre si premyslíte, či mu vôbec núkať osemročné gymnázium. Je možné, že v triede nebude patriť medzi najlepších žiakov, a to mu nemusí pridať na sebavedomí.

Kvalitné odborné vzdelanie pre žiakov ponúka a href="https://gymziar.edupage.org/" target="_blank"> Gymnázium Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom, a to vo forme štvorročného a osemročného štúdia v odbore gymnázium. Naším heslom je Moderná škola, úspešný žiak. Kontaktujte nás pre viac informácii.


J. Kollára 364 /2 96501 Žiar nad Hronom
tel.: +421456725630

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888