Geometrický plán, jeho overenia a zápis do katastra

Geometrický plán, jeho overenia a zápis do katastra

Geometrický plán je, zjednodušene povedané, grafické znázornenie zmenených parciel do katastrálnej mapy. Týka sa pozemkov, nehnuteľností i stavieb. V súčasnosti sa o ňom zvykne hovoriť aj pri vybavovaní hypotéky, ku ktorej často patrí potreba prefinancovania kúpy nehnuteľnosti cez banku. Geometrický plán však musí byť autorizačne overený geodetom a úradne overený pracovníkom katastrálneho odboru príslušného okresného úradu.

Geometrický plán si žiada zápis

Geometrický plán je vyhotovený na základe výsledkov geodetických prác. Obsahuje grafické znázornenie danej nehnuteľnosti v pôvodnom stave a po zmene a žiada si dve pečiatky, t. j. autorizačné overenie geodeta a úradné overenie katastrálnym úradom. Ale pozor! Vyhotovený a overený geometrický plán rozhodne nepatrí do zásuvky k ostatným dokumentom. Podľa slov geodetov ľudia občas považujú overený geometrický plán za ukončenú záležitosť a prizabudnú na jednu dôležitú povinnosť, a síce, že nie je vyznačená zmena v katastri, teda nie je zmena zapísaná v katastrálnej mape. Čo to znamená? Geometrický plán je technickým podkladom pre zmenu v katastri a jeho úradné overenie – pečiatka overenia katastra – je iba potvrdenie katastrálnym úradom o tom, že geometrický plán je vhodný a použiteľný na ďalšie úkony. Takže je nevyhnutné nechať si geometrický plán zapísať do katastra nehnuteľností (zápis trvá 60 dní), aby ten následne vykonal a zaznamenal zmeny v príslušnom katastri, ktoré sú neskôr viditeľné aj v katastrálnej mape.

Viac účelov

Čiže zhrnuté a podčiarknuté – pre potreby katastra sa používa geometrický plán overený geodetom aj katastrálnym úradom, ale jeho úradné overenie realizuje katastrálny odbor príslušného Okresného úradu, a to zväčša do siedmich pracovných dní odo dňa jeho predloženia (ak geometrický plán obsahuje menej ako 25 nových vytvorených parciel, alebo sa v ňom rieši menej ako 25 dielov či ide o geometrický plán líniových stavieb kratších ako 1,5 km). V iných prípadoch je doba overovania dlhšia. Vo všeobecnosti existuje niekoľko možností, ako účelovo vyhotoviť geometrický plán. K najčastejším dôvodom patrí rozdelenie alebo zlúčenie pozemkov, určenie vlastníckych práv, obnova pôvodnej parcely, zameranie stavby či rozostavanej stavby a vyznačenie vecného bremena.

Spoločnosť ENgeo, s. r. o. je spoľahlivým profesionálom, ktorý ponúka vyhotovovanie vyhotovenie geodetických plánov, vytyčovanie hraníc pozemku aj stavieb a iné geodetické práce. Bližšie informácie sa dozviete na webovej stránke firmy, príp. telefonicky, e-mailom či osobne.

Moskovská 40 97404 Banská Bystrica
tel.: +421905932423

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888