Akú hodnotu majú vzácne mince a ako ich rozpoznať?

Akú hodnotu majú vzácne mince a ako ich rozpoznať?

Medzi vzácne mince zaraďujeme tie, ktorých hodnota je vyčíslená až v niekoľkých miliónoch dolárov. Väčšinou sa jedná o staré mince, ktoré sa vyznačujú jedinečným dizajnom a mnohé z nich sú opradené tajomstvami a legendami. Mnohé vzácne mince môžete získať do vašej zbierky aj vy! Poďme sa bližšie pozrieť na vzácne mince a ako ich rozpoznať.

Čo sú to vzácne mince?

Ako už bolo spomenuté, pojem vzácne mince označuje mince, ktorých hodnota je na základe viacerých faktorov vyčíslená v miliónoch dolárov. Hodnota vzácnych mincí je však dynamická a v čase sa mení v závislosti od predajov na aukciách či od počtu zachovaných kusov. Vzácne mince majú často chybne zadanú razbu a taktiež sa spájajú s rôznymi kurióznymi príbehmi a povesťami.

Konkrétne druhy vzácnych mincí

Rozlišujeme zlaté a strieborné vzácne mince. Najdrahšou predanou mincou v histórií bol práve strieborný americký dolár Flowing Hair Dollar z roku 1794. Takýchto vzácnych mincí Federálna vláda Spojených štátov amerických vyrazila iba 2000 kusov, z ktorých sa neskôr našlo len 10 kusov.

Medzi americkými zberateľmi zlatých vzácnych mincí sú veľmi obľúbené mince American Eagle. Od roku 1986 sa razia vo frakciách najčistejšieho zlata 1 oz, 1/2 oz, 1/4 oz a 1/10 oz. Rýdzosť zlata je v tomto prípade 91.67%. Zbytok tvorí prímes medi a striebra. Tieto vzácne mince sa vyrábajú iba zo zlata, ktoré bolo vyťažené na území USA.

Jednou z najlikvidnejších vzácnych mincí na svete, ktorá by nemala chýbať v portfóliu žiadneho investičného zberateľa, je zlatá vzácna minca 50 USD American Buffalo. Táto vzácna minca je replikou niklovej päť centovky, ktorá bola razená v USA medzi rokmi 1913 až 1938. Patrí medzi prvé americké mince, ktoré boli razené z rýdzeho 999,9/1000 zlata.

Samozrejme, vzácne mince nepochádzajú iba z Ameriky. Množstvo vzácnych mincí pochádza i z Rakúska a Británie, ale tiež Číny alebo Mexika. Na trhu nájdete napríklad Pandu z Číny, Britanniu 1 oz s Kráľovnou Alžbetou II. alebo 100 Schilling z I. republiky Rakúska. Čínske Pandy sa dokonca stali jedny z hlavných investičných mincí v rámci svetového trhu.

Spoločnosť Goldvia, s.r.o. vám v rámci internetového obchodu vzacne-mince.sk ponúka široký sortiment vzácnych mincí s nízkou volatilitou, veľkým potenciálom a nestarnúcou krásou. Nájdete u nás strieborné i zlaté vzácne mince a taktiež investičné zlato. Naša ponuka zahŕňa aj investičné striebro, strieborné a zlaté medaily či pamätné mince a bankovky. Neváhajte a prezrite si náš sortiment alebo nás kontaktujte ešte dnes.

Nová 670 /19 92221 Moravany nad Váhom
tel.: +421948169992

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888