Pozitívny výcvik a výchova psov – čím sa vyznačuje

Pozitívny výcvik a výchova psov – čím sa vyznačuje


Výcvik a výchova psov zohrávajú dôležitú úlohu hlavne v prípade problémov so správaním zvierat. Ak má zviera nesprávne chovanie, veľmi často sa v správaní strácame a robíme chyby pri výchove. Často hľadáme pomoc u vychovávateľov zvierat. Mnohí z nich len zdanlivo využívajú správny výcvik. Čo sa považuje za pozitívny a čo za tradičný výcvik psov? Aké sú ich pravidlá? Dočítate sa v článku.

Pozitívny výcvik a výchova psov

Pozitívny výcvik a výchova psov je druh školenia, ktorý je vedený spôsobom, aby psom nebola spôsobená fyzická a psychická ujma. Je to systém bez agresie a autoritárstva, založený na motivácii a spravodlivých odmenách.

Základným kameňom pozitívneho výcviku je teória učenia psa. Tá je podložená na znalostiach založených na dlhoročnom empirickom výskume a výskume správania v súvislosti s výcvikom zvierat. Existujú tri typy profesionálov, ktorí sa v oblasti správania psov neustále vzdelávajú, a to pedagógovia, tréneri a etológovia. Etológovia sú špecialisti v oblasti behavioristov, čo znamená, že skúmajú správanie zvierat, v našom prípade správanie domácich zvierat. Výcvik a výchova psov je v rukách trénerov, ktorí učia psov príkazy bez ohľadu na to, v akej situácii sa nachádzajú. Úlohou trénera je napríklad naučiť psov pracovať s detektorom drog. To pripravuje psov na mnoho špeciálnych úloh, napríklad prácu na letiskách, v polícii atď. Úlohou pedagógov je riešenie problémov so správaním zvierat. Títo špecialisti študujú povahy psov, aby zistili, čo ich motivuje k tomu, aby sa správali určitým spôsobom.

Princípy pozitívneho a tradičného výcviku a výchovy psov

Pozitívny výcvik a výchova psov sa snaží motivovať zvieratá k dobrému správaniu formou odmien. Metóda je založená na myšlienke, že pes počúva, pretože je to spôsobené jeho inštinktom a aby sa páčil ľuďom, nie preto, aby sa vyhýbal utrpeniu. Tí, ktorí realizujú výcvik a výchovu psov používaním trestov a bolesti sa začali nazývať „tradičnými profesionálmi“. Všetci tí, ktorí sa snažia so psom pracovať s úctou sa označujú za „pozitívnych profesionálov“.

Tradiční tréneri využívajú vo svojej metodike systém odmeňovania, avšak uplatnenie trestov v celom rozsahu neodmietajú. Roky praxe ukázali, že tresty a bolesť mätú zvieratá, zhoršujú vzťahy medzi ľuďmi a zvieratami a bránia efektívnemu učeniu. Systém pokút a technologické inovácie určené pre zvieratá, ako napríklad elektrické obojky len maskujú problémy a vôbec ich neriešia. Takýto výcvik a výchova psov z nich robí emocionálne nestabilných a nepredvídateľných.

Zverte svojho štvornohého miláčika do rúk trénerov, ktorí preferujú pozitívny výcvik a výchovu psov. Naša firma Sponzia prevádzkuje prvé profesionálne súkromné výcvikové stredisko na výcvik psov všetkých plemien. Poskytujeme výcvik spoločenských psov, psov na osobnú ochranu a stráženie objektov a zastrešíme aj prípravu psov na výstavy, bonitácie a skúšky. Obráťte sa na nás a ozvite sa nám.

Nám. padlých hrdinov 4 90028 Ivanka pri Dunaji
tel.: +421245943144

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888