Čo všetko zahŕňa čipovanie zvierat?

Čo všetko zahŕňa čipovanie zvierat?

Čipovanie psov je povinná jazda, s ktorou musí počítať každý psíčkar. Či už sa rozhodnete o nový prírastok do rodiny z chovateľskej stanice, od známeho alebo z útulku, čipovanie je v dnešnej dobe už povinnosťou a nutnosťou. Okrem povinnosti však čipovanie prináša i mnohé výhody. Zistite, kto a kde vykonáva čipovanie, aká je jeho cena, ako prebieha a skrátka všetko, čo o čipovaní potrebujete vedieť.

Čo je to čipovanie?

Čipovanie je povinné pre všetky psy, mačky a fretky, ktoré cestujú mimo územia Slovenskej republiky. Od roku 2019 je však čipovanie povinné bez výnimiek či rozdielov. V prípade nezačipovaného zvieraťa hrozí majiteľovi finančná pokuta. Čipovanie je nezameniteľné označenie domáceho zvieraťa a to prostredníctvom špeciálneho mikročipu. Mikročip má veľkosť približne ako zrnko ryže a spravidla býva aplikovaný do podkožia na ľavej strane krku zvieratka. Tento mikročip obsahuje jedinečné identifikačné číslo, vďaka ktorému je možné dané zvieratko identifikovať.

Povinné čipovanie bolo zavedené najmä z toho dôvodu, aby sa zabránilo neustále preplneným útulkom a taktiež, aby sa stratené či zatúlané psíky čo najskôr vrátili k ich majiteľom. Keďže čipovanie je povinné, za jeho nedodržanie môže majiteľ psa, ktorým je fyzická osoba, dostať pokutu až do 800 EUR. V prípade právnickej osoby ide dokonca až o sumu do 3500 EUR.

Ako, kde a za koľko prebieha čipovanie?

Čipovanie zvierat zabezpečuje veterinárna ambulancia. Veterinárny lekár zavedie mikročip do podkožia zvieraťa špeciálnym aplikátorom, podobným väčšej ihle. Čip ma zdrsnený povrch, aby sa zabezpečila jeho stabilná poloha v tele zvieraťa. Majitelia psíkov a iných zvieratiek – nemusíte sa báť! Čipovanie býva rýchla, jednoduchá a skoro bezbolestná procedúra, keďže mikročip je vyrobený z biokompatibilného skla, ktoré nedráždi a umožňuje prichytenie čipu v mieste jeho aplikácie.

Čipovanie psov prebieha najneskôr 12 týždňov od jeho narodenia. V prípade čipovania šteniat z chovateľskej stanice musí majiteľ uviesť aj identifikačné číslo matky šteniat. Sučka musí byť v prípade plánovaného nakrývania čipovaná vopred. Ak došlo k neplánovanej gravidite sučky, je potrebné čipovanie vybaviť čo najskôr. Taktiež je potrebné myslieť aj na zmenu majiteľa, ktorú je taktiež potrebné nahlásiť.

Čo sa týka ceny za čipovanie, tá sa líši v závislosti od poplatkov, ktoré si určuje veterinárna ambulancia či klinika. V rámci Slovenska môže čipovanie stáť od 10 EUR pokojne až po trojnásobok danej sumy.

Vo veterinárnej ambulancií MVDr. Jaroslav Belko vám ponúka výhodné čipovanie, ako aj ostatné veterinárne služby a kompletnú starostlivosť o vášho miláčika. Nájdete nás v obci Dunajská Lužná, ktorá sa nachádza neďaleko Bratislavy. V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať ešte dnes.


Lipnická 281 90042 Dunajská Lužná
tel.: +421905451114

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888