Kremácia zvierat - ako prebieha posledná rozlúčka s domácim zvieratkom?

Kremácia zvierat - ako prebieha posledná rozlúčka s domácim zvieratkom?

Počas súžitia s domácim miláčikom málokedy rozmýšľame, čo so zvieratkom, až tu nebude. Kremácia zvierat je to posledné načo myslíme. Čo robiť, ak sa v takejto situácii ocitneme? Sú rôzne možnosti ako sa rozlúčiť so svojim milovaným zvieratkom. Kremácia zvierat je tou dôstojnejšou a citlivejšou formou a to najmä pre tých, ktorí sú so zvieratkom stále spojení.

Aké sú možnosti

Ak nám odíde domáci miláčik, máme niekoľko možností čo robiť ďalej. Môžeme zviera ponechať veterinárovi, ktorý ho za poplatok odovzdá v kontajneri do kafilérie. Druhá možnosť je doniesť ho do kafilérie osobne, taktiež za poplatok. Je tu tiež kremácia zvierat, ktorá je rozhodne citlivejšia, diskrétnejšia a dôstojnejšia forma rozlúčky, než tie predošlé. Je ešte možnosť pochovať zvieratko na svojom dvore, no v tomto prípade musíte brať ohľad na viacero požiadaviek.

Pochovávanie na záhrade

V prípade pochovávania zvieraťa na dvore, musíte splniť niekoľko podmienok. Hrob zvieraťa musí mať hĺbku jedného metra a nesmú v ňom byť priesaky spodnej vody. Hrob musí byť aspoň 2 metre od susedného pozemku, 5 metrov od obydlia a 500 metrov od vodného toku, aby nedochádzalo ku kontaminácii. Zviera musí byť uložené v škatuli alebo látky z prírodného a rozložiteľného materiálu. Kremácia zvierat a spopolnenie tela by vás však od tohto ušetrila.

Kremácia zvierat

Povedomie o kremácii zvierat je u nás stále veľmi nízke, čo je dôvodom, prečo zvieratká neskôr končia na nevhodných miestach, ktoré sú škodlivé nielen pre vodu, ale aj životné prostredie. Krematóriá a kremácie zvierat fungujú podobne ako tie pre ľudí, avšak priebeh vybavovania je omnoho jednoduchší. Jedným z takýchto zariadení je krematórium PETHEAVEN situované v pokojnom prostredí obce Jablonové na Záhorí.

Čo čakať

Kremácia zvierat začína telefonickou dohodou o termíne kremácie. Majiteľ môže požiadať o prevoznú službu zvieratka alebo ho môže priniesť na prevádzku sám. Krematórium zväčša ponúka urničky a mnoho ďalších spomienkových predmetov na mieru. Súčasťou kremácie zvierat môže byť aj rozlúčka v pietnej miestnosti a kvetinová výzdoba spolu s hudbou podľa vlastného výberu. Všetko záleží od želania majiteľa.

Spomienky zostávajú

Rozlúčky sú vždy veľmi bolestné. Kremácia zvierat môže túto bolesť zmierniť, práve citlivým uzavretím tejto kapitoly. Spomienky ostávajú v mysliach navždy. Zhmotniť sa dajú na fotografiách, ale aj vo forme prívesku s odtlačkom labky zvieratka či napríklad spomienkových sôch. Dekoratívnou spomienkou môžu byť urničky z betónu s drevenou plastikou, ktoré svojim elegantným prevedením pripomínajú skôr doplnok do interiéru.

S urničkou domov

Po kremácii zvierat si majiteľ berie urničku domov. Či už urnu ukryje niekde na dvore alebo naopak, vystaví si ju na oči, je len na ňom. Okrem samotnej rozlúčky majiteľa ešte čaká nahlásenie situácie na miestnom úrade, ale to už je to najmenej. Smútenie môže trvať dlhšie, niekedy to až môže prekvapiť, ale treba si tým prejsť.


Jablonové 496 90054 Jablonové
tel.: +421911717631

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888