Prečo je čipovanie zvierat dôležité?

Prečo je čipovanie zvierat dôležité?

Čipovanie zvierat je podľa zákona povinné pre každého majiteľa domácich zvierat. Ak ste teda majiteľom napríklad psa, podľa zákonu je vašou povinnosťou nechať ho začipovať. Podľa viacerých odborníkov čipovanie zvierat je viac než potrebné aj kvôli bezpečnosti zvierat či ich majiteľov. Je oveľa jednoduchšie nájsť zatúlané zviera, ktoré je začipované a čipovanie tiež pomáha odhaliť množiteľov zvierat a podobne.

Ako prebieha čipovanie zvierat?

Čipovanie zvierat je povinné, aj keď to predstavuje o niečo viac povinností pre majiteľa zvieraťa, je veľmi dôležité pre zviera i jeho majiteľa hneď z viacerých dôvodov. Časté sú prípady zatúlaných zvierat, ktoré je bez začipovania len veľmi ťažké nájsť. Vďaka čipu pracovníci útulkov dokážu zistiť komu zviera patrí a získať jeho základné údaje, majiteľa kontaktovať a vrátiť zviera domov. Čipovanie zvierat je tak nanajvýš nutné nakoľko je evidovaných čoraz viac zvierat, pre ktoré už útulky, bohužiaľ, miesto nemajú.

Vďaka čipu je tiež možné preukázať, že majiteľ získal zviera legálnou cestou a že má potrebné očkovanie, ktoré je tiež podľa zákonu povinné. V prípade, že zviera napríklad niekoho pohryzie je oveľa jednoduchšie preukázať, že netrpí rôznymi chorobami a podobne. Všetky dôležité údaje o zvierati a jeho majiteľovi sú uložené na Centrálnom registri spoločenských zvierat (CRSZ) SR.

Vďaka týmto informáciám dokáže veterinár zistiť údaje o povinných vakcináciách proti besnote či o predošlých zdravotných hendikepoch alebo prípadných chorobách. Čipovanie zvierat vykonávajú kvalifikovaní veterinári, ktorí vám poskytnú všetky bližšie informácie o čipovaní zvierat.

Čipovanie zvierat vo veterinárnej ambulancii

Čipovanie zvierat prebieha v ambulancii veterinára, pričom nejde o veľmi náročný proces. Čipovanie zvierat netrvá dlho, avšak je veľmi dôležité pre majiteľa zvieraťa i pre zviera samotné. Rovnako čipovanie zvierat nie je pre zviera výrazne bolestné, čip je pomerne malý a zviera v podstate jeho prítomnosť v tele ani necíti. Netreba sa báť nepríjemných vedľajších účinkov po začipovaní zvieraťa.

So začipovaním vášho zvieraťa vám pomôže váš veterinár, pokiaľ ste ešte so svojím domácim miláčikom žiadneho vetrinára nenavštívili, bude najlepšie urobiť tak čím skôr, nakoľko čipovanie zvierat je podľa zákona povinné.

Odbornou starostlivosťou veterinára Martina Vereša ODIN prešlo počas jeho dlhoročnej praxe množstvo domácich i hospodárskych zvierat. Ako terénny obvodný veterinár je okrem poskytovania liečby v ambulancii pripravený vykonať rýchly zákrok aj v domácom prostredí. Ambulancia MVDr. Vereša je zariadená tak, aby dokázala zastrešiť všetko od bežných prehliadok po chirurgické zákroky, aj vďaka modernému RGT a sonografiou. V našej ambulancii tiež vykonávame zákonom povinné čipovanie zvierat. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať. Sme tu pre vás a radi vám pomôžeme či poradíme.


Školská 1480 /2 95301 Zlaté Moravce
tel.: +421907281206

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888