Kto je reenactor a aký je zmysel jeho činnosti

Kto je reenactor a aký je zmysel jeho činnosti

Reenactor, resp. reenactment možno charakterizovať ako historickú rekonštrukciu. Ide o vzdelávaco-zábavnú činnosť, pri príležitosti ktorej si záujemcovia o isté historické vojenské udalosti obliekajú uniformy (a ostatnú výstroj aj výzbroj). Pokúšajú sa o čo najautentickejšie stvárnenie konkrétnej historickej udalosti. Často ide o amatérskych nadšencov pre to-ktoré obdobie. Obzvlášť populárna je 1. a 2. svetová vojna, vojna vo Vietname a pod.

Reenactor a jeho výbava

Reenactor je teda osoba, ktorá sa zúčastňuje historickej rekonštrukcie, s dôrazom na zábavu pozerajúcich divákov i poučný charakter celej udalosti. Nejde ani tak o samotný boj, ako o pripomenutie časti histórie, ktorá je zväčša smutná a tragická. Aj preto je dôležité nezabudnúť! Každý reenactor sa na danú historickú rekonštrukciu pripravuje po svojom. Každopádne, štandardnou podmienkou účasti je historická vojenská uniforma so všetkým podstatnými doplnkami ako nohavice, blúza, košeľa, čiapka, opasok, traky, omotávky, rukavice, vložky do goliera alebo výložky). Samozrejmá je aj autentická reenactor obuv a pokrývka hlavy. Správny reenactor je vybavený aj ostatným náčiním ako poľná kapsa a riad, puzdro na vodu, skladací rýľ a obal na rýľ, prestrojenie na spacák, príbor, popruh, kožený podbradník či puzdro na pištoľ alebo zásobník. Reenactor by nemohol fungovať bez správnej zbrane. Ku klasike patrí nôž či sekera. Každý reenactor má svoju uniformu vyzdobenú odznakmi či nášivkami, ktoré prezrádzajú jeho hodnosť i zásluhy a pomáhajú k identifikácií a príslušnosti k bojovej jednotke.

Reenactor prezentuje minulosť ako pripomenutie aj výstrahu

Ako najjednoduchšie môže byť reenactor rozpoznaný? Predsa identifikačnými známkami. Ak to čo najvernejšia rekonštrukcia historickej udalosti žiada, reenactor by nemal zabudnúť ani na maskovaciu farbu. Je dôležité podotknúť, že reenactor nemá v žiadnom prípade podnecovať nenávisť či násilie voči rase, národu, národnosti, etnickej príslušnosti či vierovyznania. Správny reenactor vie, že uniformy, zástavy, nášivky, odznaky či heslá použité pri rekonštrukciách jednotlivých udalostí slúžia výhradne na zabezpečenie čo najväčšej autentickosti a historickej presnosti. Rovnako aj na študijné či dokumentačné účely. Žiadny reenactor by nemal podnecovať a šíriť extrémistické názory. V konečnom dôsledku, reenactor prezentuje situáciu, ktorú by nechcel v súčasnosti nikto reálne zažiť na vlastnej koži. Reenactor teda históriu stvárňuje, pripomína a je akousi výstrahou, aby sa isté dejinné udalosti už nikdy neopakovali.

Nielen autentické uniformy a ostatné doplnky, ale aj kvalitné tábornícke a turistické potreby do každého terénu a počasia ponúka ARMYTOP vo svojej kamennej i online predajni.

Ivana Bukovčana 6123/22 84108 Bratislava IV
tel.: +421948335876

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888