Geodet pomôže pri stavbe rodinného domu. Aké sú jeho hlavné úlohy?

Geodet pomôže pri stavbe rodinného domu. Aké sú jeho hlavné úlohy?

Geodet sa v rámci svojej profesie venuje pestrému spektru geodetických prác, ktoré zahŕňajú prácu v teréne a spracovanie meraní do príslušnej dokumentácie. Ide, napríklad o 3D laserové skenovanie, inžiniersku geodéziu, mapovacie práce, mobilné mapovanie či inžiniersku geológiu. Keďže nové rodinné domy rastú ako huby po daždi a jednotlivé fázy realizácie nehnuteľnosti vyžadujú rôzne merania, dokumentáciu a povolenia, o prácu nemá núdzu ani geodet.

Geodet sa zíde už pri kúpe pozemku

Kúpa pozemku a stavba rodinného domu sú veľkým míľnikom v živote človeka, a preto je namieste využiť služby profesionálov. Aj samotná kolaudácia je úspešná len vtedy, keď geodet vypracuje geometrický plán na zameranie stavby, nevyhnutný k vydaniu kolaudačného rozhodnutia. Jeho prítomnosť je potrebná vo všetkých etapách stavby rodinného domu, teda v predrealizačnej, realizačnej i kolaudačnej fáze.

Jednou z prvých úloh, ktorým sa geodet v rámci výstavby nehnuteľnosti venuje, je vytýčenie hraníc pozemku. Je vhodné osloviť ho už pri jeho kúpe, pretože sa týmto spôsobom dá predísť prípadným nedorozumeniam či konfliktom v budúcnosti. V prípade pozemkov mimo zastavaných území geodet vypracuje geometrický plán na vyňatie pôdy z poľnohospodárskej pôdy. V jeho kompetencii je aj výškové zameranie a zmapovanie rozličných objektov na pozemku, kde bude rodinný dom stáť.

Realizácia ani kolaudácia rodinného domu sa nezaobídu bez geodeta

Skôr, ako sa začne s výstavbou rodinného domu, prichádza na pozemok geodet a pomocou kolíkov vytýči priestorovú polohu stavby. Až potom dochádza k realizácii výkopových prác. Avšak tu práca geodeta ani zďaleka nekončí. Jednotlivé súčasti stavby nie je možné vykonať bez podrobného vytýčenia, čo má v náplni práci zasa len geodet. V prípade financovania rozostavanej stavby hypotékou geodet vyhotoví geometrický plán na zameranie rozostavanej stavby. K vydaniu kolaudačného rozhodnutia je takisto potrebná geodetická dokumentácia, konkrétne geometrický plán na zameranie stavby, poprípade porealizačné zameranie stavby.

Spoločnosť SK GEODETI, s.r.o. so sídlom v Bratislave ponúka pestrú škálu služieb autorizovaných geodetov z Bratislavy a aj Starej Turej. Ak máte záujem o geodetické práce, neváhajte nás kontaktovať telefonicky, alebo mailom. Radi poskytneme odborné konzultácie i poradenstvo. 

Mickiewiczova 2 81107 Bratislava I
tel.: +421911686666

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888