Aké sú základné časti každej dobrej strechy

Aké sú základné časti každej dobrej strechy

Strechy nie sú tvorené len krovom (konštrukciou) a krytinou, ale aj mnohými doplnkami, ktoré výraznou mierou prispievajú k jej dlhodobej a bezchybnej funkčnosti a odolnosti. Nasledujúci text približuje základné časti strechy, ktoré spolu tvoria jednotný celok predstavujúci účinnú ochranu interiéru proti proti výčinom počasia. Zároveň pomáhajú udržiavať tepelnú pohodu v objekte.

Strechy si žiadajú odborný návrh a realizáciu

Pri výbere strechy je dôležité rozhodnutie, aby typ strechy vlastne chcete. Od neho sa totiž odvíjajú nielen náklady na realizáciu a vykurovanie, ale aj celkový architektonický a dizajnový ráz nehnuteľnosti. Pri type strechy rozhoduje aj fakt, či chcete, alebo nechcete mať obývateľné podkrovie. K najbežnejším typom patria sedlové strechy, predstavujúce spojenie dvoch šikmých rovín s priamočiarym hrebeňom, ako aj valbové (skosené), ihlanové (stanové), členité, manzardové, pultové a ploché strechy. Nezanedbateľným faktorom je aj tvar, na základe ktorého sa strechy členia na ploché (uhol sklonu do 10°), šikmé (uhol sklonu do 45°) a strmé (uhol sklonu viac ako 45°). Nech už si vyberiete akúkoľvek strechu, vedzte, že jej konštrukcia si žiada odborný návrh a precíznu realizáciu. Vždy vyberajte spoľahlivú firmu, ktorá dbá na použite kvalitných materiálov a strešných komponentov. Tak máte istotu, že vaša strecha bude spĺňať základné požiadavky na statiku, funkčnosť, prevádzku, konštrukčné riešenie, protipožiarnu odolnosť, životnosť, tepelo-izolačné a akustické vlastnosti, ale aj estetiku, trvácnosť a čo najjednoduchšiu možnosť údržby a prípadnej kontroly.

Strechy tvorí kov, fólia, latovanie a krytina

Nosnou konštrukciou strechy je krov. Dáva jej tvar a zároveň nesie celú hmotnosť strechy (vrátane zaťaženia, ktoré spôsobuje vietor či sneh). V prípade rekonštrukcie strechy je možné krov ponechať za predpokladu, že je zachovalý, teda dostatočne stabilný, odolný, nenapadnutý plesňami či škodcami. Pri novostavbách je potrebná aj výstavba krovu podľa typu strechy uvedenej v projektovej dokumentácií. Na výber sú dve možnosti – buď je krov ručne vyrábaný priamo na stavenisku, alebo je už zhotovený krov dovezený pomocou techniky na stavbu, kde sa len namontuje. Po krove je na rade ochranná paropriepustná a hydroizolačná strešná fólia. Nasleduje latovanie a pokládka strešnej krytiny. Pri zhotovovaní strechy je potrebné myslieť na podstatné detaily ako svetlovody, komíny, strešné okná, sneholamy, rozrážače či odkvapové systémy – žľaby, ktoré sa postarajú o bezpečné putovanie vody do príslušného potrubia. Vyberajte také, ktoré sú odolné, bezúdržbové, nehrdzavejúce a s jednouchou montážou.

V spoločnosti ANAVEK si uvedomujeme, že niet nad dobrú strechu nad hlavou. Preto ponúkame prvotriedny sortiment pre strechy, ako aj strešné doplnky. Okrem predaja sa zameriavame i na distribúciu, odborné poradenstvo a aj na zaškolenie obchodného personálu a montážnikov priamo v predajni alebo na stavbe (po dohode). Kontaktujte nás pre viac informácií.

Štefánikova 3348 08501 Bardejov
tel.: +421544748896

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888