Čo je stavebný dozor a aká je jeho úloha na stavbe

Čo je stavebný dozor a aká je jeho úloha na stavbe

Staviate a nemáte zabezpečený stavebný dozor? Obrovská chyba. Stavebný dozor vplýva na plynulú realizáciu stavby, a teda aj na dodržanie harmonogramu. Zároveň má kontrolnú funkciu. Vďaka nemu presne viete, v akom štádiu sú práce na vašej stavbe. A máte istotu, že prebiehajú s dôrazom na ochranu vašich záujmov, ako aj ochranu životného prostredia a zdravia všetkých osôb na stavenisku.

Kto je stavebný dozor

Na plynulosť a efektivitu stavebných prác je potrebná odborná kontrola. Dôvod je prostý – aby nedochádzalo k zbytočným materiálnym stratám a zároveň bola zabezpečená bezpečnosť a ochrana zdravia osôb na stavenisku. Túto činnosť vykonáva stavebný dozor. Je aj sprostredkovateľom informácií medzi zákazníkom, staviteľom a projektantom. Stavebný dozor zároveň koordinuje činnosti jednotlivých subdodávateľov. Cieľom je dodržanie dohodnutého harmonogramu výstavy, ako aj predchádzanie vzniku mimoriadnych udalostí či dokonca úrazov, ktoré by sa mohli podpísať pod spomalenie realizácie stavby. Je zrejmé, že stavebný dozor vyžaduje osobu, ktorá má oprávnenie na výkon tejto činnosti a je zapísaná v registri odborne spôsobilých osôb. Ide o verejný zoznam vedený Slovenskou komorou stavebných inžinierov. Každá zapísaná osoba má pridelené registračné číslo, ktoré je uvedené aj v preukaze odbornej spôsobilosti a na okrúhlej pečiatke. Tú stavebný dozor používa pri osvedčovaní pravosti písomnosti. Je dôležité, aby stavebný dozor vykonával nezávislý odborník, ktorý dôsledne a reálne kontroluje priebeh prác.

Aké povinnosti má stavebný dozor

Podľa stavebného zákona má stavebný dozor sledovať postup a spôsob výstavby, teda či je uskutočňovanie stavby v súlade so schválenou projektovou dokumentáciou a podľa stavebného povolenia. Stavebný dozor zodpovedá i za súlad priestorovej plochy s dokumentáciou stavby, ako aj za dodržanie všeobecných technických požiadaviek na výstavbu. Vplýva na čo najrýchlejšie odstránenie zistených nedostatkov a ich reklamáciu. Stavebný dozor sleduje, či nedochádza k poškodeniu/ohrozeniu životného prostredia a verejných záujmov. Stavebný dozor taktiež kontroluje vedenie stavebného denníka. Na záver je stavebný dozor zodpovedný za kontrolu odovzdania staveniska a stavby. Je účastníkom kolaudačného konania. Je dôležité uvedomiť si, že kvalita a bezpečnosť realizácie stavby sú výsledkom vzájomnej súhry viacerých faktorov. Spoľahlivo a účinne ich dokáže posúdiť kvalifikovaný stavebný dozor, ktorý zabezpečí odborné vedenie stavby.

Nielen stavebný dozor, ale aj služby architekta a projektanta poskytuje firma BAPROJ so sídlom v Komárne. Ak túžite po novom bývaní, prístavbe či plánujete rekonštrukciu, u nás nájdete tých najlepších odborníkov.


Prowazekova 8 94501 Komárno
tel.: +421357742520

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888