Armovacie práce ako overený spôsob zlepšenia betónovej konštrukcie

Armovacie práce ako overený spôsob zlepšenia betónovej konštrukcie

Armovacie práce zahŕňajú súbor činností, pozostávajúci z ohýbania, viazania a ukladania kovových konštrukcií a ich následného zalievania do betónu. Tak vzniká železobetón, t. j. kompozitný materiál tvorený betónom a oceľovými prútmi, ktorý má vynikajúcu nosnosť, trvanlivosť, pevnosť, odolnosť a ohňuvzdornosť. Armovacie práce sa najčastejšie realizujú v týchto častiach stavby – základy, preklady, steny, pätky, strmienka a tzv. vence či plotne.

Armovacie práce zvyšujú odolnosť betónu


Armovacie práce zlepšujú vlastnosti betónových konštrukcií. Ide o overený a najlepšie hodnotený spôsob z pohľadu stavebných spoločností, ale aj ich klientov. Armovacie práce predstavujú pokladanie kovovej výstuže do betónovej zmesi, a to na rodinných domoch, väčších stavbách či priemyselných objektoch. Takáto výstuž podstatne zvýši odolnosť betónu voči poškodeniu, a to mechanickému či prírodnému. Firmy zamerané na armovacie práce zväčša ponúkajú vytváranie oceľových výstuží, ktoré sú najčastejšie tvorené spojením roxorových tyčí, kari sietí a rôznych iných kovových konštrukcií. Armovacie práce majú jedno pravidlo – čím hlbšie je kovová výstuž umiestnená, tým je jej životnosť dlhšia, lebo je lepšie uchránená pred možnou koróziou. Tej sa predchádza aj aplikáciou špeciálnych náterov ešte pred uložením kovových výstuží do betónu.

Armovacie práce ako výhodná investícia


Armovacie práce boli veľmi populárne už v minulosti a ich sláva trvá dodnes. Výhody železobetónu, teda kompozitného materiálu tvoreného betónom a oceľovými tyčkami či prútmi, sú zrejmé pri stavbe a funkčnosti obytných i neobytných priestoroch. Prečo sa vlastne vkladá oceľová výstuž do betónu? Výrazne sa zvýši nosnosť samotného materiálu. K tomu prirátajte trvanlivosť, pevnosť, odolnosť a ohňuvzornosť betónu voči rôznym poškodeniam a zároveň aj hospodárnosť, ktorá sa prejaví v celkových stavebných nákladoch. Nezabúdajte, že armovacie práce si žiadajú nielen dodržiavanie všeobecne platných opatrení týkajúcich sa bezpečnosti pri práci a ochrany zdravia, ale aj kvalitné prevedenie profesionálnym stavebným personálom. Pri ukladaní betónovej zmesi totiž nesmie v žiadnom prípade dôjsť k deformácií či poškodeniu kovových konštrukcií, inak sú armovacie práce neefektívne a dokonca hrozí poškodenie celej stavby.
Hlavnou činnosťou spoločnosti StavbyAD, s. r. o. je pokládka armovacej oceli na stavbách, tzv. železobetónových skeletov. Zaoberáme sa aj autodopravou a žeriavnickými, zemnými i výkopovými prácami. Bližšie informácie poskytujeme telefonicky, mailom či osobne v našej kancelárií v Bratislave. Viac podrobností nájdete aj na našom webe.



Karpatské námestie 7770 83106 Bratislava III
tel.: +421919082197

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888