Ploché strechy a najčastejšie problémy s ktorými sa stretávame

Ploché strechy a najčastejšie problémy s ktorými sa stretávame

Pri určovaní tvaru strechy budúcej novostavby by mal architekt vychádzať hneď z viacerých dôležitých aspektov. Podstatná je jej funkčnosť, estetické a tak isto aj ekonomické hľadisko. Rovné alebo ploché strechy sú strechy so sklonom v rozpätí od 0 do 10° a sú považované za strechy viacúčelové. Je možné ich totiž využiť ako zastrešenie pre terasy, oddychové zóny ale aj ako zelené oázy relaxu.

Dnešné moderné materiály z nich urobili módny hit, ktorý pôsobí veľmi efektne a esteticky, ale je i schopný šetriť náklady na vykurovanie v domácnosti, pretože pri jej využití sú úniky tepla cez jej rovinu len minimálne. No práve zatekanie je hlavným dôvodom, prečo si kúpu plochých striech ľudia veľmi ľahko rozmyslia. Ak máte na streche vodorovné úseky, alebo menší sklon voda neodteká a riziko, že presiakne do miestností je veľké.

Netesnosť alebo poškodenie

Na plochú strechu sa lepia asfaltové pásy. Problém môže byť v ich spoji, ktorý ak nie je dobre utesnený dochádza k zatekaniu. Zatekať môže aj v oblasti vtoku zrážkových vôd. Vtoky môžu po čase zhrdzavieť, alebo prestanú tesniť. Ten istý problém môže nastať aj v prípade kedy je ukončenie strešného plášťa na atike urobené dosť nekvalitne, prípadne sa múr naruší a vznikne medzera, cez ktorú sa voda môže dostať do ďalších vrstiev strechy. Problém, ktorý môže spôsobiť zatekanie je aj mechanické poškodenie strešného plášťa, alebo poškodenie plášťa náletovými rastlinami. Z tohto dôvodu je potrebné plochú strechu pravidelne kontrolovať a prípadne nedostatky či chyby čo najskôr odstrániť. Nie len zrážkové vody majú na plášť strechy negatívny vplyv. UV žiarenie, sneh alebo mráz prispievajú k degradácii strechy. Plochá strecha sa môže poškodiť aj vplyvom vonkajších teplôt.

Kumulácia vodných pár na strechách

Horším problémom je kondenzácia vodnej pary. Tá môže kondenzovať pod strešnou krytinou, alebo vo vnútri domu, tesne pod stropom. Vzniká tepelný most, ktorý môže byť príčinou vzniku plesne v dome. Tento problém môže byť zapríčinený zlým uložením vrstiev strechy, chybnou montážou parozábrany alebo nedostatočným izolovaním strešnej krytiny. Nech je už dôvod akýkoľvek mali by ste s opravou strechy začať hneď ako si všimnete vlhké miesto na stene. Oprava strechy z dôvodu kondenzácie vodných pár býva zložitejšia a aj finančne náročnejšia. Ak boli jednotlivé vrstvy strechy zle uložené môže sa stať, že na odstránenie vady bude najlepšie urobiť novú strechu.

Rýchlou opravou plochej strechy predídete nákladnej oprave či výmene celej strechy. Použitím vhodných materiálov môžete zlepšiť vlastnosti strechy, hydroizolačné aj tepelno – izolačné. Oprave plochých striech sa venuje aj firma NOVOIZOL v Liptovskom Mikuláši. Pre viac informácií nás kontaktujte.

Hradná 530 03301 Liptovský Hrádok
tel.: +421905553004

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888