Ponorné čerpadlá – aké je tajomstvo ich popularity

Ponorné čerpadlá – aké je tajomstvo ich popularity

Prečo sú ponorné čerpadlá obľúbené? Zabezpečia jednoduchý a efektívny presun kvapaliny tam, kde je potrebná. Ponorné čerpadlá sú populárne medzi záhradkármi, stavbármi či domácimi kutilmi. Fungujú na princípe vytláčania vody smerom nahor a najčastejšie sú využívané na zabezpečenie závlahy, zásobenia objektov pitnou vodou aj prečerpávanie nádrží či odvodňovanie.

Výhody ponorných čerpadiel

Ponorné čerpadlá sa v porovnaní s inými čerpadlami vyznačujú minimálnym hlukom, keďže sú pri používaní ponorené do kvapaliny. Zároveň majú výborný výkon a vysokú účinnosť. Ponorné čerpadlá fungujú o. i. aj vďaka využívaniu tlaku na sacom konci. To znamená, že nespotrebujú toľko energie ako ostatné čerpadlá. Výhodou je aj ich univerzálne využitie v rozmanitých hĺbkach, čiže nemusia spĺňať technické hĺbkové parametre. S tým je spojený ďalší benefit. Ponorné čerpadlá nie sú náchylné na kavitáciu. Ide o bublinky, ktoré sa vytvoria pri poklese tlaku kvapaliny na kritické hodnoty. Je potrebné zdôrazniť, že kavitácia skracuje životnosť čerpadiel, vedie k vzniku korózií i zníženému výkonu.

Ponorné čerpadlá – vyberajte zodpovedne

Keďže na trhu dostať ponorné čerpadlá v mnohých modelových prevedeniach (do vrtu, studne atď.) aj cenových reláciách, vyberajte ich múdro. Cena by mala zodpovedať kvalite. V prvom rade si musíte uvedomiť, na čo plánujete čerpadlo využívať, príp. aj predpokladaná periodicita. Ak budú ponorné čerpadlá využívané na prečerpanie studní, nádrží a pod., poobzerajte sa po modeloch, ktoré zabezpečia výtlak vody aj z väčších hĺbok. K rozhodujúcim parametrom patrí aj výkon, výtlak, prietok a dĺžka káblu. V niektorých prípadoch nezabudnite zohľadniť aj priemer čerpadla, ktorý musí byť menší ako priestor, do ktorého bude vložené, napríklad vrt. Keďže ponorné čerpadlá fungujú na princípe ponorenia do kvapaliny, pri výbere stavte na čerpadlá vyrobené z materiálu odolného voči korózii. Nakupujte vždy od skúseného predajcu. Je zrejmé, že ponorné čerpadlá si žiadajú istú údržbu, ktorá prispeje k ich dlhoročnému fungovaniu. Nevyhnutnosťou je aj správne používanie. Ak ponorné čerpadlá divne vrčia, nedajú sa zapnúť alebo majú iný problém, rozhodne navštívte servis. Niekedy môže ísť o malú chybičku, niekedy je príčina rozsiahlejšia. Nech je ako chce, ponorné čerpadlá musia byť v prevádzkyschopnom stave. Inak hrozí trvalé poškodenie čerpadla či iného majetku, v niektorých prípadoch aj zdravia.

Nielen ponorné čerpadlá, ale aj odstredivé, viacstupňové, kalové, samonasávacie, prenosné a teplovodné obehové čerpadlá na vykurovacie systémy, aj čerpadlá na odpadovú vodu či cirkulačné čerpadlá na teplú úžitkovú vodu nájdete v ponuke firmy Praktikpumpy SK. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať. Tešíme sa na stretnutie.


Bystrický rad 1366 /83 96001 Zvolen
tel.: +421903802206

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888