Správne osvetlenie podujatí – lebo zlé svetlo môže pokaziť celý event

Správne osvetlenie podujatí – lebo zlé svetlo môže pokaziť celý event

Prečo organizátori prísne dbajú na osvetlenie podujatí? Pretože na pódiu môže vystupovať najúžasnejší spevák či herec – ak ich však diváci nebudú vidieť, umelecký zážitok sa ťažko dostaví. Preto je osvetlenie podujatí dôležitou súčasťou v rámci organizácie akéhokoľvek eventu. Bez ohľadu na to, či sa odohráva v interiéri alebo exteriéri. Nasledujúci článok sa bližšie pozrie na osvetlenie podujatí odohrávajúcich sa vo vnútorných priestoroch.

Práca s denným a umelým svetlom pri osvetlení podujatí

Osvetlenie podujatí vždy ráta s prirodzeným denným svetlom, ktoré má veľký vplyv na farebnú súhru svetiel v priestore. Jeho výhodou je vhodné svetelné spektrum pre človeka a bezplatná dostupnosť. Každopádne, v závislosti od množstva a situovania okien, ako aj aktuálneho počasia sa pri svadbách, plesoch, divadelných predstaveniach, koncertoch a podobných akcií bežne využíva umelé osvetlenie. Dôležitým aspektom je farebné osvetlenie podujatí, ktoré zohľadňuje nielen samotný interiér a jeho vybavenie, ale aj estetiku či psychológiu. Napríklad červená farba je považovaná za dynamickú, dravú a farbu lásky. Preto ak znie romantická hudba, je viac ako pravdepodobné, že svetlá naberú červený odtieň. K štandardným úkonom, ktorý zahŕňa osvetlenie podujatí, patrí stmievanie. Ide o zníženie intenzity osvetlenia. Dokáže podnietiť záujem divákov, keďže zvyčajne je predzvesťou príchodu hercov na scénu, speváka na javisko a pod. Často slúži aj ako vizuálny predel v rámci programu.

Ako vyzerá správne osvetlenie podujatí?

Osvetlenie podujatí je správne vtedy, ak je denné svetlo vhodne dopĺňané umelým svetlom s ohľadom na fyzickú aj psychickú pohodu ľudí. Pri veľkých eventoch je tzv. flexibilné, dynamické osvetlenie podujatí, ktoré sa mení v závislosti od aktivít prebiehajúcich na javisku. Napríklad, ak je pomalá pieseň, svetlá sú tlmenejšie a menené s menšou intenzitou. Ako vyzerá správne osvetlenie podujatí? Je dostačujúce, čiže zúčastnení sa nenachádzajú v úplnej tme (jedine ak by šlo o zámer, trebárs v divadelnej hre). Dobré osvetlenie podujatí vyhovuje aktívnym aj pasívnym činnostiam. Čiže vystupujúci na pódiu sú dobre viditeľní z akéhokoľvek uhla v hale, pričom diváci primeranie vidia aj ostatných divákov, najmä sediacich v tesnej blízkosti. Správne osvetlenie podujatí dbá na dva faktory – zraková pohoda všetkých zúčastnených a bezpečnosť. Keďže dobré osvetlenie podujatí si žiada stmievače, LED svietidlá, reflektory, spínače, svetelné pulty, rozvádzače, efektové aj konvenčné svetlá a inú pomerne drahú techniku, mnohí zverujú osvetlenie podujatí odborníkom.

Firma LUMAX Ligh, s. r. o. je expertom v oblasti ozvučenia a osvetlenia verejných i súkromných podujatí. Boli a sme neodmysliteľnou súčasťou mnohých koncertov, promo akcií, konferencií, galavečerov, televíznych programov a rôznych verejných či súkromných podujatí.

Medzilaborecká 142 /17 82101 Bratislava II
tel.: +421905253550

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888