Ako správne vybrať dodávateľa na montáž elektroinštalácií?

Ako správne vybrať dodávateľa na montáž elektroinštalácií?

Montáž elektroinštalácií, resp. montáž elektrického systému je možné rozdeliť do dvoch etáp - výstavby a dokončovania. Pri výbere dodávateľa takejto inštalácie je vhodné uvedomiť si niektoré kľúčové otázky, ako sú základné prvky inštalácie, ktoré by mali byť vyrobené a inštalované už v prvej fáze, čo by mala obsahovať komplexná ponuka na inštaláciu a ako preveriť takúto ponuku. Všetky tieto otázky vám v článku zodpovieme.

Montáž elektroinštalácií a jej prvá etapa

Prvú etapu montáže elektroinštalácií možno rozlíšiť na základnú elektroinštaláciu zásuviek a osvetlenia, vedenie hlavného napájania a vonkajších obvodov, montáž a uvedenie rozvádzača do prevádzky, ako aj záverečné merania a kontrolu bezpečnosti rozvádzača.

Montáž elektroinštalácií je oceňovaná na základe projektov. To platí aj pre odhad rozsahu prác, kde sú potrebné projekty s vyznačenými elektrickými bodmi, na základe ktorých sa inštalácia neskôr rozoberá. Návrh elektroinštalácie môže obsahovať aj mnoho doplnkových prvkov, ako sú rôzne druhy kabeláže, inštalácia alarmov, monitorovacích kamier alebo fotovoltaickej inštalácie a pod. Všetky doplnkové prvky pre montáž inštalácie je potrebné vždy pred začatím prác individuálne dohodnúť s investorom. Komplexná ponuka na montáž elektroinštalácií by mala obsahovať ocenenie všetkého materiálu a práce. Konečná cena takejto inštalácie sa môže líšiť v závislosti od veľkosti a pokročilosti projektu, počtu elektrických bodov a množstva materiálu potrebného na investíciu. Pri rozhodovaní o dodávateľovi pre montáž elektroinštalácií je vhodné zvážiť, či sú v ponuke zahrnuté všetky prvky potrebné na dokončenie prvej etapy výstavby. 

Druhá etapa – dokončenie montáže elektroinštalácií

Každá montáž elektroinštalácií musí byť doplnená príslušnými meraniami a protokolmi nielen z bezpečnostných dôvodov, ale vyžaduje to aj stavebný zákon - bez protokolov o meraní nedostanete kolaudáciu. Na vykonanie konečných meraní musí mať zhotoviteľ príslušnú meraciu a dozornú kvalifikáciu a meradlo, ktoré musí mať tzv. platný kalibračný certifikát.

Okrem spomenutého je dôležité aj to, či zhotoviteľ dodrží termíny a cenové relácie pre montáž elektroinštalácií. Najlepším spôsobom zabezpečenia proti situáciám, ako doplatok stavby alebo nedodržanie dohodnutého rozsahu zo strany zhotoviteľa, je výber spoľahlivej firmy, ktorá podrobne odhadne a zadefinuje rozsah realizácie a podpíše s vami zmluvu o realizácii. Za pozornosť stojí aj to, či inštalatér zaisťuje kvalitu svojej práce zárukou skutočného vyhotovenia.

Spoločnosť ELTREND je dlhoročným dodávateľom elektroinštalačných služieb vrátane zapojenia, montáže, údržby, opráv a rekonštrukcií. Vykonáva montáž elektroinštalácií v Trnave, Bratislave, ale tiež montáž elektroinštalácií v Nitre a Trenčíne. Ak hľadáte niekoho, u koho bude vaša elektroinštalácia v správnych rukách, neváhajte nás kontaktovať!

Zapotok 1083 /27 90081 Šenkvice
tel.: +421949490350

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888