Prečo netreba podceňovať čistenie komínov?

Prečo netreba podceňovať čistenie komínov?

Ako na správne čistenie komínov? Stačí vyliezť raz za rok na strechu a skontrolovať ho? Môže komín kontrolovať priamo majiteľ? Ako je to, teda s čistením? Kto ho môže vykonávať a kto naopak nie? Je frekvencia čistenia dôležitá a je potrebné si problematiku naštudovať alebo sa môžeme spoľahnúť na kominára a jeho skúsenosti v oblasti najstaršieho remesla kominárstva? Prečítajte si výhody čistenia komínov, ako aj to či svojpomocné čistenie je skutočné účinné.

Výhody čistenia komínov

Nie nadarmo sa hovorí, že, čo je čisté aj dlhšie funguje v dobrom stave. Platí to aj pri komínoch. Tie je potrebné pravidelne čistiť či sa nám to páči alebo nie. Nepravidelne čistený komín môže spôsobiť požiar a nehnuteľnosť ľahne popolom veľmi rýchlo. Z pohľadu bezpečnosti je na čistenie komínov aj zákonný predpis, ktorý jasne definuje, kedy a, ako často je potrebné ich čistiť. Kvalitne prečistený komín urýchli ťah komínových prieduchov a bezpečnosť a spoľahlivosť pred vznikom požiaru.

Funkčné komínové prieduchy oceníte hlavne v zimných mesiacoch, kedy váš komín pôjde ako hodinky. Pri správnom a pravidelnom čistení máte istotu, že sa komín nebude upchávať. Následne revízie a kontroly vás tak nebudú stáť veľa peňazí. Ak k tomu započítame odborníkov na čistenie komínov, ktorí majú na tento druh činnosti oficiálne oprávnenie, tak máte o starosť menej. Suma sumárum pravidelné čistenie komínov slúži ako prevencia pred požiarmi, predlžuje sa jeho životnosť a zároveň si vy, ako majiteľ komína splníte zákonnú povinnosť.

Čistenie komínov svojpomocne verzus cez kominára

Ako už bolo vyššie spomenuté pravidelným čistením sa nielen zvyšuje bezpečnosť a kvalita komína, ale si aj plníte zákonnú povinnosť. To je zároveň aj odpoveď na otázku či je čistenie komínov lepšie realizovať svojpomocne alebo cez odborne spôsobilú osobu v tomto prípade cez kominára. Veľa prípadov bolo, keď sa majiteľ komína rozhodol pustiť do čistenia komína svojpomocne. Nedopadlo to dobre a skončilo to skôr katastrofou. Do čistenia komínov je lepšie sa nestarať a prenechať to skúseným kominárom. Potrebné vzdelanie a technické vybavenie je u kominárov žolíkom, ktorý bežnému smrteľníkovi chýba. Okrem toho kominár má potrebnú odbornosť potvrdenú aj papierom a svojou službou vám poskytuje záruku. Kontrolnou správou ste chránený pred poisťovňou v prípade požiaru.

Váš komín pôjde ako hodinky, ak ho zveríte odborníkom z Kominárstvo Tatry, ktorí sa zaoberajú profesionálnymi kominárskymi službami už od roku 1992.

Nová Ľubovňa 829 06511 Nová Ľubovňa
tel.: +421907933226

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888