Viete prečo je pravidelné čistenie komínov naozaj dôležité

Viete prečo je pravidelné čistenie komínov naozaj dôležité

Pravidelné a dôkladné čistenie komínov je nevyhnutnosťou, na ktorú by ste nemali v žiadnom prípade zabudnúť a váš komín nechať vyčistiť a skontrolovať skúsenému kominárovi minimálne raz ročne. Kominári boli snáď odjakživa spájaní so šťastím. Šťastie pri čistení komínu doniesli priamo do domov, v ktorých komíny čistili. Vďaka kvalitnej práci kominárom komín funguje tak, ako má a vy sa nemusíte obávať požiarov či iných nepríjemností.

Kto zabezpečuje čistenie komínov?

O čistenie komínov by sa mali výhradne starať len profesionálni kominári nakoľko ide o veľmi citlivú a pedantnú prácu, kominár musí presne vedieť ako komín vyčistiť, čo skontrolovať a ako odstrániť prípadné závady. Aj ak ste šikovný domáci kutil a práce okolo domu zvládate ľavou zadnou, čistenie komínov by ste mali prenechať do rúk kominárov. Dnes kominári plnia veľmi náročnú funkciu nakoľko došlo k viacerým modernizáciám komínov a je dôležité dôkladne vedieť ako fungujú či aké majú bezpečnostné parametre.

Kominári boli v minulosti považovaní za symbol či nosičov šťastia do príbytkov a domov. Na kominárske remeslo staršie generácie nedali dopustiť a kominárov očakávali už v predstihu, nakoľko tí navštevovali dediny len z času na čas. Rajóny či pracovné územia si delili a každému patril jeden či dva rajóny, a tak dôkladne poznali každý jeden komín, nakoľko pomáhali pri jeho výstavbe a neskôr ho pravidelne chodili kontrolovať. V minulosti sa vykurovalo výhradne drevom, ľudia považovali revíziu a čistenie komínov za samozrejmosť najmä kvôli bezpečnosti. Dnes kominárov pravidelne do svojich príbytkov privoláva čoraz menej ľudí, čo i kominári považujú za veľkú chybu.

V súčasnosti, podľa slov kominárov, ich ľudia privolávajú najmä ak dôjde k poruche komínu, menšiemu požiaru, alebo keď už je neskoro a v komíne sa vznieti oheň. O škodách, ktoré oheň môže spôsobiť by bolo možné napísať samostatný článok, pokiaľ sa chcete vyhnúť akýmkoľvek problémom spôsobeným poruchou v komíne či nedostatočným a nepravidelným čistením komínov, kontaktovať skúseného kominára by ste mali čím skôr.

Ako prebieha profesionálne čistenie komínov?

Čistenie komínov u vás doma by malo prebehnúť aspoň raz ročne, ideálne ešte pred začiatkom zimy či obdobia, kedy vo vašej domácnosti začínate s vykurovaním, ideálne je komín nechať skontrolovať i na konci vykurovacej sezóny, čiže zhruba na jar. Kominár podľa dohody príde až k vám domov, komín dôkladne prezrie a vyčistí, v prípade porúch sa tiež postará o ich odstránenie či nápravu. Kominárovi za jeho služby zaplatíte pomerne nízku cenu, než by ste museli vynaložiť v prípade vážnejšieho poškodenia komínu alebo pri vzniku neželaného požiaru.

Spoločnosť Tomáš Halász - T.Rex Kominárstvo svojim vám už viac než 20 rokov poskytuje profesionálne kominárske služby. Poskytujeme kominárske služby na najvyššej úrovni, neváhajte nás kontaktovať.


Kupeckého 365 /2 04001 Košice
tel.: +421901704774

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888