Vyberte si kotol presne na mieru vášho domu či firmy

Vyberte si kotol presne na mieru vášho domu či firmy

Kotol je neodmysliteľnou súčasťou technických miestností. Jeho kúpa predstavuje dôležité rozhodnutie z hľadiska funkčnosti i financií. Keď vám doslúži starý kotol a plánujete kúpiť nový, zamyslite sa nad faktormi ako výkon, údržba, druh paliva či obsluha. Je potrebné uviesť, že neexistuje jedno správne rozhodnutie. Preto nezatracujte kotol na tuhé palivo, plyn či elektro kotol.

Kotol a jeho vlastnosti

Asi najzásadnejšie kritérium, podľa ktorého ľudia vyberajú kotol, je druh paliva. Nasleduje cena a prevádzkové náklady. Nezanedbateľným je aj veľkosť a stav vykurovaného objektu, ako i samotná veľkosť kotolne. Môžete sa rozhodnúť, či si zadovážite kotol stojaci na zemi alebo závesný kotol. Každý kotol má istý výkon, ktorý je odlišný vzhľadom na typ kotla. Vyberte si kotol s takým výkonom, aby bolo zabezpečené dostatočné množstvo tepla v dome či na prevádzke. Vo všeobecnosti sa uvádza, že dobrý kotol by mal mať na jeden meter štvorcový výkon 70 – 80 W pri novostavbách a 150 – 160 W pri starších objektoch. Kotol a jeho voľba sa odvíja ešte aj od údržby a obsluhy. Ak chcete čo najväčšie pohodlie, plynový alebo elektrický kotol je pre vás vhodným riešením, keďže oba typy sa nastavujú termostatom. Kotol na tuhé palivá si vyžaduje ručné nakladanie. Avšak v tomto prípade môžete staviť na kotol so zásobníkom, ktorý raz za čas naplníte a kotol si automaticky dávkuje palivo. Čo sa týka údržby, najväčšie čistenie si žiada kotol na tuhé palivo, ktorého výmenník sa rýchlo zanesie dechtom a sadzou.

Aký kotol

V minulosti aj teraz je za vykurovaciu klasiku považovaný kotol na tuhé palivo, najmä na palivové drevo, uhlie a brikety. Obzvlášť v regiónoch, kde je absencia plynových prípojok. Kotol na tuhé palivo je obľúbený najmä pre pomerne nízke náklady na vykurovanie, ktoré sa odvíjajú aj od prijateľných cien samotných palív. Za oceľový kotol hovorí dobrá konštrukcia i účinnosť, za liatinový kotol zase jeho vyššia životnosť. Čoraz viac sa do popredia dostáva i plynový alebo elektrický kotol. Ich majitelia oceňujú komfortnú a jednoduchú obsluhu, bezprašnosť, vysokú účinnosť a šetrnosť k životnému prostrediu. Navyše odpadá potreba skladovania vykurovacieho materiálu. Nezabúdajte, že kotol si žiada pravidelnú revíziu realizovanú certifikovaným pracovníkom. Inak riskujete, že ak kotol spôsobí nejakú škodu (požiar a pod.), poisťovňa vám nemusí uznať vznik poistnej udalosti, a teda nevyplatí poistku. Zlatým pravidlom je, že vždy nakupujte kotol u overených predajcov. Tak máte istotu kvalitného produktu, servisu a záruky.

K špecialistom na vodu, kúrenie, kanalizáciu a plyn patrí TEMATECH. Ponúkame obchodno-poradenské činnosti v oblasti technického zariadenia budov. Tešíme sa na spoluprácu.


Viktoríniho námestie 13 91701 Trnava
tel.: +421335354333

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888