Profesionálne čistenie komínov pre bezpečný a plynulý odvod spalín

Profesionálne čistenie komínov pre bezpečný a plynulý odvod spalín

Podceňujete pravidelné čistenie komínov? Chyba. Komín si vyžaduje pravidelnú údržbu. V opačnom prípade čakajte nepríjemnosti. Začínajú usádzaním dechtu na stenách komína, ktorý sa časom môže zapáliť a spôsobiť požiar strechy či celého objektu. Vzhľadom na dôležitosť a bezpečnosť upravuje čistenie komínov a lehoty kontrol aj vyhláška č. 401/2007 i zákon č. 314/2001 o ochrane pred požiarmi.

Ako často realizovať čistenie komínov

Komín slúži na bezpečný odvod spalín, ale nie všetky sa dostanú von do ovzdušia. V procese putovania niektoré vychladnú a usadia sa na stenách komína. Efektívnym riešením je pravidelné čistenie komínov. Pretože usadené spaliny môžu viesť k úniku oxidov uhlíka do obytných priestorov či k nedostatočnému prietoku sadzí, ktorý sa často podpíše na odstavení celého kotla. Nánosy sadze sa môžu dokonca aj nechcene zapáliť. Čistenie komínov teda odstráni usadené spaliny v spalinovej ceste a zabezpečí protipožiarnu bezpečnosť komína, dymovodu i kotla. Čistenie komínov sa odvíja obzvlášť od používaného tuhého paliva. Čím je menej kvalitné, tým vzniká viac nečistôt, a teda i čistenie komínov musí byť častejšie. Je zrejmé, že ak pri zapnutí kotla cítite dym, ihneď odstavte kotol a zavolajte firmu, ktorá sa špecializuje na čistenie komínov.

Odborné čistenie komínov

Štandardne je čistenie komínov realizované zo strechy, pri päte komína alebo cez komínové dvierka. Aj keď samotné čistenie komínov vyzerá jednoducho, vždy to prenechajte odborníkom s oprávnením. Budete mať istotu, že čistenie komínov splní svoj účel, a teda budú dobre vyčistené dymovody, komínové prieduchy i kondenzátory spalín. Zároveň získate písomný doklad o realizácii čistenia. V prípade vzniku poistnej udalosti (napríklad požiaru) poisťovňa štandardne žiada potvrdenie o odbornej revízii. Inak vám nemusí uznať nárok na vyplatenie poistného plnenia. Odborné čistenie komínov sa teda vyplatí a vy máte istotu, že komín bezpečne odvedie nebezpečné splodiny horenia mimo vašu domácnosť. Vo všeobecnosti sa čistenie komínov odporúča vždy po vykurovacej sezóne. Ak ste už dlhší čas zanedbali čistenie komínov, je čas napraviť to a pozvať na vašu strechu profesionálov na kominárske a kachliarske remeslo. Zabezpečia, že vykurovacia sezóna vás už neprekvapí a komín bude čistý a maximálne funkčný.

Hľadáte spoľahlivého kominára? Kontaktujte D&D Company. Naša ponuka služieb zahŕňa komplexnú starostlivosť o váš komín – kontrolu a čistenie, vložkovanie, frézovanie, strojové čistenie, výstavba, rekonštrukcia, montáž jedno- a dvojplašťových systémov aj dymovodov, monitoring komínovou kamerou, meranie ťahu a test spalinovej cesty i servisné prehliadky kotlov. Viac informácií nájdete na našom webe.

Mierová 183 92532 Veľká Mača
tel.: +421915540996

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888