Čo sú to gabiony a ako ich využiť vo vašej záhrade?

Čo sú to gabiony a ako ich využiť vo vašej záhrade?

Gabiony sú drôtené koše alebo kontajnery, ktoré bývajú vyplnené kamenivom a majú široké možnosti využitia vo vašej záhrade. Vďaka ich atraktívnym vlastnostiam sú gabiony originálnou, modernou a ekologickou alternatívou klasického betónového oplotenia či záhradnej dekorácie. Aké sú ich hlavné výhody a ako presne ich využiť v záhrade sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.


Prečo gabiony?


Gabiony sú vhodnou alternatívou v prípade, že chcete siahnuť po niečom netradičnom a inom. Zaujímavé sú však aj ich praktické vlastnosti a to najmä pevnosť konštrukcie a dlhá životnosť. Gabiony sú vysoko odolné voči korózií, mechanickému poškodeniu aj vplyvom počasia. Tam, kam ich umiestnite budú stáť aj desiatky rokov. Ďalšou výhodou gabionov je ekologickosť, keďže kameň je prírodný materiál. Ak sa rozhodnete ich využiť, okrem iných výhod šetríte tiež životné prostredie.


Gabiony namiesto klasického plota


Namiesto klasického oplotenia siahnite po gabionovom plote. Gabionový plot sa vyznačuje vysokou vodopriepustnosťou a protihlukovosťou. Z toho dôvodu sa gabiony využívajú aj pozdĺž diaľnic a ciest. Gabionový plot je možné postaviť podľa vašich predstáv. Vy sami si určíte výšku, veľkosť panelov či kamenivo na pohľadové strany. Ak máte na vašom dome kamenný obklad, gabionový plot perfektne dotvorí prírodný moderný dizajn.


Gabiony ako skrášlenie záhrady


Gabionu poslúžia na ozvláštnenie vašej záhrady a dodajú jej moderný a ekologický dizajn. Navyše, ak máte záhradu na svahu, gabiony sú pre vás ideálnou voľbou. Dokonale spevnia cestičku, či záhon a keďže nimi voda jednoducho pretečie, nemusíte riešiť otázku drenáže. Vo vašej záhrade ich môžete využiť ako ohraničenie rybníka, záhradného jazierka či chodníka. Kameň ako prírodný materiál dokonale zapadne do akejkoľvek záhrady. Najlepšie však vynikne v kombinácií s jemnou kamennou dlažbou. Nemusíte sa preto obávať, že by gabiony pôsobili vo vašej záhrade rušivo. Ak však preferujete skôr zeleň a živé ploty, s gabionmi to nie je žiadny problém. Pletivová konštrukcia gabionov je ideálna pre popínavé rastliny, ako napríklad brečtan alebo popínavú ružu. Takýmto spôsobom budete mať funkčnú a zároveň krásnu prírodnú dekoráciu.


U nás v Kamenta vám ponúkame kvalitné gabionové konštrukcie, koše, výplň i samotnú montáž. Ak zvažujete pre vašu záhradu práve túto alternatívu, neváhajte sa na nás obrátiť.

Záhradná 851/3 95618 Bošany
tel.: +421907880090

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888