Prečo je tepelné čerpadlo výhodné?

Prečo je tepelné čerpadlo výhodné?

Tepelné čerpadlo ako obnoviteľný zdroj energie predstavuje ekologický spôsob vykurovania s nízkym dopadom na životné prostredie. Práve preto by nemalo chýbať v žiadnej ekologickej domácnosti. Napriek vyššej vstupnej investícií je tepelné čerpadlo z dlhodobého hľadiska ekonomicky výhodnejšie. Aké sú výhody kúpy tepelného čerpadla sa dozviete v tomto článku.

Ako funguje tepelné čerpadlo?

Možno si kladiete otázku, čo to vlastne tepelné čerpadlo je. Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré využíva teplo z vonkajšieho prostredia. Využíva netradičné zdroje energie ako odpadové teplo, zem, voda či vzduch. Zároveň funguje na princípe využitia inak nevyužitej energie. Keď túto energiu prečerpá, získa také množstvo tepla, ktoré je využiteľné vo vykurovacom systéme.

Výhody tepelného čerpadla

Tepelné čerpadlo je možné využiť na ohrev úžitkovej vody alebo ústredné vykurovanie. Okrem toho však môže slúžiť aj na chladenie. Výhodou tepelného čerpadla je najmä jeho vysoká energetická úspora a zároveň nízka produkcia CO2. Jeho využitie je ekologická a šetrná voľba vzhľadom na životné prostredie.

Najväčšou výhodou tepelného čerpadla je, že sa skrátka oplatí. Hoci je to investícia s vyšším vstupným nákladom, náklady na jeho prevádzku sú podstatne nižšie, ako napríklad pri vykurovaní elektrickým kotlom. Z dlhodobého hľadiska je teda voľba tepelného čerpadla ekonomicky výhodnejšia. Za 20 rokov sa vám investícia môže vrátiť až trojnásobne. Šetríte teda nielen životné prostredia, ale aj vašu peňaženku.

Ako vybrať to správne tepelné čerpadlo?

Keďže kúpa tepelného čerpadla je dlhodobá investícia, treba si vybrať s ohľadom najmä na životnosť zariadenia. Čím dlhšie vám tepelné čerpadlo vydrží, tým vyššiu návratnosť vašej investície dosiahnete.

Je potrebné si tiež určiť, aký účel bude vaše tepelné čerpadlo mať. Či ho chcete využiť na vykurovanie, alebo aj na ohrev úžitkovej vody, prípadne chladenie. Rozhoduje aj, či plánujete kúpu tepelného čerpadla do novostavby alebo priestorov po rekonštrukcií. Pri novostavbe je najlepšie využiť odborného projektanta, ktorý má skúsenosti v danej oblasti a bude schopný prísť s najefektívnejším riešením. V prípade rekonštrukcie treba vziať do úvahy tepelnú stratu objektu napríklad pri zateplení, výmene okien a pod.

Ak sa neviete rozhodnúť, naši odborníci v GrünPowerTech Vám radi poradia a pripravia návrh a cenovú ponuku na mieru a zadarmo.

Nová 445/18 94651 Nesvady
tel.: +421907736012

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888