Pogumovanie ako častý proces v priemyselnej činnosti

Pogumovanie ako častý proces v priemyselnej činnosti

Možno viete a možno nie, ale pogumovanie je častý proces využívaný v priemyselnej činnosti. Viete, akú úlohu zohráva? Prečo sa výrobky, ktoré prejdú procesom pogumovania využívajú v najrôznejších odvetviach priemyslu? Aký materiál je možné používať pri vulkanizácii gumy? Všetko podstatné sa dozviete v nasledujúcom článku, ktorý vám rozšíri vaše vedomosti o procese pogumovania.

Akú úlohu zohráva pogumovanie?

Vedeli ste, akú dôležitú funkciu má proces pogumovania v priemysle? Jeho hlavnou úlohou je totiž zaistiť výrobkom vysokú odolnosť a dlhú životnosť. Tie sa následne používajú v rôznych odvetviach priemyslu. Ide o nanášanie gumového povlaku, ktorý vo finálnej verzii odolá akejkoľvek záťaži. Dopravníkové valce, ako aj pogumované kolieska tak dokážu dlhodobo poskytovať plynulý chod pri automatizovaných procesoch. Vysoká odolnosť pri manipulácii je len jedna časť, ktorú zohráva proces pogumovania. Druhou veľmi dôležitou je, že vďaka pogumovaniu majú produkty vysokú odolnosť aj voči erózii, korózii, kavitácii a celkovej odolnosti voči externým vplyvom. Netreba pripomínať, že v priemysle sa pracuje ťažko, a preto aj produkty, ktoré slúžia v jednotlivých odvetviach priemyslu musia spĺňať vysoké nároky.

Proces pogumovania a jeho realizácia

Celkový proces pogumovania nie je proces, ktorý by sme mohli vykonávať niekde doma v garáži. Aj, keby sme mali k dispozícii všetko potrebné materiálové a strojové vybavenie jedna ingrediencia nám bude vždy chýbať. Tou ingredienciou sú skúsenosti. Proces pogumovania má totiž svoje presné postupy. Pogumovanie je možné realizovať pomocou studenej alebo teplej vody. Vždy záleží od charakteru produktu. Kým studená vulkanizácia má za úlohu spojiť gumu s príslušným podkladom pomocou lepidla, tá teplá ho spojí na základe chemickej úpravy povrchu, na ktorý pôsobí primeraný tlak aj teplota vo vulkanizačnej peci.

Pri realizácii procesu pogumovania je možné použiť rozličné materiály vo viacerých kombináciách. V procese vulkanizácie gumy je povolený prírodný ako aj syntetický kaučuk. Ten prírodný sa vyskytuje prirodzene v miazge kaučukových stromov ako polymér. Naopak syntetický kaučuk je umelo vyrobený polymerizáciou monomérov. Rozhodnutie, aký typ kaučuku použiť pri pogumovaní však záleží od mnohých faktorov. A o tom rozhodujú skutočne skúsení odborníci.

Medzi takých odborníkov jednoznačne patria pracovníci z Lusik Trade, ktorých znalosti a vedomosti sú pravidelne využívané aj v prípade pogumovania atypických výrobkov.

Slatinská 1724 01861 Beluša
tel.: +421424624037

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888