Strižné nástroje a ich využitie v priemysle

Strižné nástroje a ich využitie v priemysle

Strižné nástroje sú neodmysliteľnou súčasťou strihania, najčastejšie plechových predmetov využívaných v priemysle. Vyrábajú ich špecializované firmy s dôrazom na maximálnu účinnosť, funkčnosť a odolnosť voči prípadnému poškodeniu. Strižné nástroje vytvárajú strižnú silu, pôsobením ktorej je materiál oddeľovaný, teda daný predmet je postupne rozstrihovaný.

Čo sú strižné nástroje

Pod pojmom strižné nástroje sa rozumejú nástroje používané pre priemyselné strihanie. Ide o najrozšírenejšiu operáciu tvarovania, keďže strižné nástroje sa v procese strihania využívajú na pomocné a dokončovacie operácie, prípravu polotovarov (strihanie profilov, plechových zvitkov atď.) či na vystrihovanie plechových súčiastok pre konečné použitie, resp. pre výrobky na ďalšie technológie (ohýbanie a i.). Strižné nástroje sa používajú na plošné strihanie (dierovanie, ostrihávanie, prestrihávanie, vystrihovanie, nastrihávanie, pristrihávanie, pretrhávanie, vysekávanie), ako aj na strihanie objemové, napr. strihanie trubiek, tyčí alebo profilov. Strižné nástroje vyrábajú špecializované firmy disponujúce vhodným vybavením a technológiami. Vyberte si takú spoločnosť, ktorá garantuje prvotriednu kvalitu, dbá na detaily, zamestnáva odborníkov a je schopná vyrobiť strižné nástroje na mieru. To znamená, že firma vám strižné nástroje zostrojí (príp. aj navrhne) podľa dodaného vzorového kusu alebo vlastnej či klientovej výkresovej dokumentácie. Samozrejmá by mala byť flexibilita a rýchla reakcia pri prípadných menších úpravách. Je dôležité uvedomiť si, že strižné nástroje sú zhotovené z mnohých odlišných dielov, s dôrazom na ich funkčnosť a odolnosť voči opotrebovaniu.

Strižné nástroje a ich delenie

Strižné nástroje môžu mať rozličnú konštrukciu a používajú sa pre strihanie predovšetkým v strojárskej a priemyselnej oblasti. Vo všeobecnosti sa strižné nástroje delia do štyroch kategórií. Jednoduché strižné nástroje sú nástroje pre jednu pracovnú operáciu, teda na jeden pracovný zdvih vykonajú trebárs len vystrihovanie. Postupové strižné nástroje vykonajú dve na seba nadväzujúce činnosti, t. j. v prvom zdvihu napríklad dierovanie a v druhom vystrihovanie. Takéto strižné nástroje teda zhotovujú výrobok postupne počas niekoľkých operácií a v priebehu niekoľkých krokov. Kombinované strižné nástroje sú konštruované za účelom viacerých operácií v priebehu jedného kroku. Strižné nástroje sa zvyknú označovať aj pomenovaním strihadlá.

Spoločnosť INES, s. r. o. vyrába strižné nástroje, ich diely a súčasti – zväčša menších rozmerov; väčšie po dohode. Sme flexibilným, spoľahlivým a zodpovedným dodávateľom mechanických dielov a ich zostáv v oblasti špeciálnych strojov. Vždy máme na zreteli efektívne a optimálne dodanie, čo sa týka nielen kvality, ale aj času a ceny.

Kollárova 85A 03601 Martin
tel.: +421434220023

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888