Prečo sú CNC stroje považované za hybnú silu priemyselnej výroby

Prečo sú CNC stroje považované za hybnú silu priemyselnej výroby

CNC stroje umožňujú efektívnejšie obrábanie širokej škály materiálu. Veľmi často sú to železné i neželezné kovy, nerez alebo tvrdé kovy. Napríklad z ocele je možné takýmto spôsobom prostredníctvom obrábania vyrobiť rôzne závity, vrtáky, frézy, hroty, trúbky atď. CNC stroje však umožňujú aj obrábanie dreva, plastu, skla, grafitu či dokonca gumy.

Čo sú CNC stroje

Čo znamená skratka CNC stroje? Ide o anglický výraz computerized numerical control – v preklade počítačové číslicové riadenie. CNC stroje nevznikli ihneď, za ich predchodcu je považovaný NC stroj, riadený naprogramovanými príkazmi, ktoré pozostávali z písmen a čísel. Dnes sú CNC stroje považované za hybnú silu automatizovanej priemyselnej výroby. Ich tajomstvom je práve riadiaci systém, vďaka ktorému dokážu CNC stroje pracovať viac-menej samé, a to na základe príkazov, ktoré sú zadané do spomínaného riadiaceho systému. CNC stroje teda pracujú v automatizovanom cykle, ktorý zaisťuje vytvorený program. Samozrejme, že CNC stroje vyžadujú aj obsluhu, ktorá bude sledovať najmä dve veci – či je CNC program napísaný správne a taktiež či CNC stroje pracujú správne. Je dôležité, aby CNC stroje mali dobre nastavené funkcie a parametre.

CNC stroje a výhody

Multifunkčné CNC stroje sú schopné znížiť počet medzikrokov vo výrobnom procese, ktorý tak bude efektívnejší, rýchlejší aj bezpečnejší, keďže je riadený viac-menej zvonku. CNC stroje sú povestné svojou presnosťou (tie najlepšie CNC stroje dokážu byť presné na nanometre), čo sa odzrkadlí na minimálnom množstve odpadu. CNC stroje sú veľmi žiadané nielen pri kusovej, ale aj sériovej výrobe. K výhodám, pre ktoré sú CNC stroje populárnejšie, patrí znižovanie požiadaviek na kvalifikáciu obsluhy a zároveň zvyšovanie kvality daného výrobku, ako aj hospodárnejšia a efektívnejšia výroba. Taktiež odpadá výroba vzorových súčiastok či šablón (i ich skladovanie). CNC stroje umožňujú výrobu jednoduchších i zložitejších súčiastok a keďže ich výrobný čas je presne určený programom, viete si efektívnejšie naplánovať výrobu a zároveň do nej rýchlejšie zavádzať nové typy strojov. Takže stačí už len osloviť firmu, ktorá sa zameriava na CNC stroje, vyžiadať si cenovú ponuku a spraviť jedno z najlepších rozhodnutí.

Na slovenskom i českom trhu patrí DATRON-TECHNOLOGY k špecialistom zaoberajúcim sa CNC obrábacími strojmi pre vysokorýchlostné frézovanie neželezných kovov a plastov, meraním dynamiky vozidiel a súvisiacimi informačnými technológiami. Ponúkame CNC frézovacie a nanášacie systémy do nemeckej spoločnosti DATRON AG, ktoré majú široké uplatnenie v aplikáciách presného frézovania, vŕtania a gravírovania v mnohých odvetviach priemyslu.

Hradná 375 96212 Dúbravy
tel.: +421455458480

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888