Surové arašidy - čo všetko by ste o nich mali vedieť

Surové arašidy - čo všetko by ste o nich mali vedieť

Surové arašidy, obľúbená pochutina mnohých z nás, či už popri sledovaní televízie, počas spoločenských posedení alebo ako súčasť koláčov či šalátov. Arašidy sú plné výživných látok, ktoré môžu ľudskému organizmu veľmi prospieť, ale aj uškodiť. Ako vyťažiť z arašidov to najlepšie a čomu sa vyvarovať, nato sme sa ale pozreli v nasledujúcich riadkoch.

Krajina pôvodu surových arašidov

Surové arašidy nie sú orechy ako by sme si mohli myslieť, ale strukoviny. Majú však takmer rovnaké vlastnosti ako orechy. Arašid, tiež známy aj ako podzemnica olejná alebo burský oriešok, sa pestuje v tropických a subtropických pásmach. Arašidy sa pestujú, pretože vo voľnej prírode nerastú. Keďže ide o strukoviny, rastú pod zemou. Ich pôvod sa predpokladá v okolí Peru. Surové arašidy z Argentíny, ktorá je dnes najväčším dodávateľom excelentnosti pre Európsku úniu, dováža na slovenský trh aj spoločnosť ESSEGI, ktorá garantuje vysokú kvalitu svojich výrobkov.

Surové arašidy a ich zloženie

Surové arašidy obsahujú množstvo mononenasýtených mastných kyselín, uhľohydrátov, proteínov, vitamínu B (niacín, tiamín, B6, B9 a kyselina pantoténová), E či kyseliny listovej. Arašidy sú bohaté na minerály ako horčík, draslík a vápnik. Svojim vysokým obsahom bielkovín, sú vhodným zdrojom pre vegetariánov a vegánov. Množstvom mastných kyselín, ktoré obsahujú, pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu. Vďaka niacínu zlepšujú pamäť a mozgovú aktivitu.

O surových arašidoch a ich dopade na zdravie

Prítomnosťou polyfenolových dusičnanov môžu arašidy znižovať riziko vzniku rakoviny žalúdka. Surové arašidy pomáhajú tiež v boji s ochoreniami srdca, vírusmi a nervovými ochoreniami. Dve polievkové lyžice arašidového masla týždenne, znižujú riziko žlčových kameňov a ochorenia žlčníka. Arašidy tiež obsahujú tryptofán, ktorý pomáha uvoľňovať serotonín, zvaný aj ako hormón šťastia.

Surové arašidy majú aj nežiaduce vlastnosti

Pri konzumácií surových arašidov je potrebné dávať pozor na dátum spotreby. Staré arašidy môžu napadnúť plesne, aflatoxíny, ktoré sú jedovaté. Nadmerná konzumácia arašidov sa môže prejaviť nedostatkom železa a zinku. Surové arašidy sú jedným z najčastejších potravinových alergénov. Riešením v dlhodobejšom horizonte môže byť podávanie arašidov deťom už od štyroch mesiacov. Pravdepodobnosť vzniku alergie na arašidy do budúcna sa znižuje až o 70%.

Spoločnosť ESSEGI, spol. s.r.o. je dovozcom a veľkoobchodným predajcom surových arašidov, lieskových orechov a zelenej kávy. ESSEGI podporuje myšlienku ekologického prístupu k potravinám, preto venuje vysokú pozornosť kvalite svojich výrobkov prostredníctvom analýz kvality. Kontakt pre prípadnú spoluprácu, nájdete na internetovej stránke spoločnosti. Prostredníctvom neustálej kontroly má firma presný prehľad o dňoch výroby, pracovných smenách, či konkrétnom poli v pestovateľskej krajine. S možnosťou úplnej sledovanosti a dohľadateľnosti svojich výrobkov tak zaručuje transparentný a vysokokvalitný dodávateľský reťazec.

Bratislavská 807 /10 92601 Sereď
tel.: +421907793411

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888