Kosenie a hrabanie – ručné práce, ktoré dnes nahrádzajú výkonné stroje

Kosenie a hrabanie – ručné práce, ktoré dnes nahrádzajú výkonné stroje

Práve kosenie a hrabanie patrili kedysi k činnostiam, ktorým bola prikladaná veľká dôležitosť. Niet sa čomu čudovať, nakoľko práve kosenie a hrabanie majú zásadný význam pre zabezpečenie obživy pre zvieratá aj pre správne fungovanie ekosystému či pre zveľaďovanie prírody a krajiny. Kosenie a hrabanie kedysi a dodnes patria medzi základné činnosti poľnohospodárstva, avšak postupne sú čoraz častejšie nahradzované strojným kosením a hrabaním.

Kosenie a hrabanie – prečo sú dôležité?

Trávu či rôzne druhy zelene a obilnín alebo krmovín je po zasiatí potrebné kosiť a hrabať pred ich ďalším spracovaním. Práve kosenie a hrabanie patria aj k starostlivosti o lúky, pláne či záhrady. Práve tráva a ďalšie zelené byliny v nej sú krmivom pre mnohé zvieratá. Kedysi patrilo kosenie a hrabanie ku každoročným a pravidelným činnostiam, ktorým sa kládol veľký význam. V niektorých dedinách či na vidieku alebo vo vybraných poľnohospodárskych oblastiach je možné dodnes vidieť kosenie a hrabanie klasickými metódami za pomoci ručných nástrojov – kosy a hrablí.

Dnes je kosenie a hrabanie klasickým či tradičným spôsobom postupne vo väčšej miere nahrádzané strojným kosením a hrabaním. Podobne je nahradená aj výsadba či žatva a spracovanie. Využitie strojov umožňuje tieto procesy podstatne urýchliť, zefektívniť a na ich zabezpečenie po personálnej stránke je potrebný omnoho menší počet osôb. Dnes, kedy je dopyt po poľnohospodárskych produktoch svetovo veľmi vysoký a čoraz menej ľudí pracuje v poľnohospodárstve je využívanie strojov, dalo by sa povedať, nutnosťou.

Ako prebieha kosenie a hrabanie za pomoci strojov?

Kosenie a hrabanie za pomoci strojov či špeciálnej techniky prebiehajú efektívne a v porovnaní s klasickým ručným kosením a hrabaním podstatne rýchlejšie. Moderné stroje sú dnes navrhnute tak, aby dokázali efektívne, čo najšetrnejšie a s čo najmenšími stratami kosiť a hrbať aj rozľahlé lúky a polia.

Takéto stroje a moderná technika sú využívane v mnohých odvetviach poľnohospodárstva, kde poľnohospodárom výrazne uľahčujú ich činnosť. Avšak, nie všetky družstvá či menší poľnohospodári si môžu takéto vybavenie finančne dovoliť. Preto je možné pre služby kosenia a hrabania využiť externé spoločnosti. Samozrejme na spoľahlivú externú spoločnosť, ktorá disponuje kvalitnými poľnohospodárskymi strojmi a ponúka svoje služby poľnohospodárom sa môžete obrátiť aj v prípade záujmu o využitie služieb v inej poľnohospodárskej oblasti.

Spoločnosť AGROTRIP, s.r.o. poskytuje poľnohospodárske služby v oblasti zberu a konzervovania krmovín pre maloodberateľov a lisovania do hranatých balíkov. Poskytujeme tiež kompletné služby v rámci zberu a konzervovania objemových krmovín vysoko výkonnou strojovou linkou. Obrátiť sa na nás môžete aj v prípade záujmu o kosenie a hrabanie. Neváhajte nás kontaktovať, sme tu pre vás.


Búčska cesta 995 94342 Gbelce
tel.: +421908428607

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888