Je ťažba dreva skutočne potrebná?

Je ťažba dreva skutočne potrebná?

Ťažba dreva sa deje na mnohých miestach planéty. Niekde vo veľkom inde pomenej, avšak výsledok je vždy rovnaký. Lesy nám miznú pred očami, a preto je dobré si položiť otázku, je ťažba dreva skutočne potrebná? Je to len ľudský rozmar alebo skutočná potreba, ktorá zabezpečuje prežitie ľudstva? Môže ťažbu dreva realizovať ktokoľvek? Poďme si zodpovedať nasledovné otázky nižšie v článku.

Prečo je ťažba dreva súčasťou zachovania prírody?

Dnes sa na nás z každej strany valí ekológia, vykrikovanie aktivistov o tom, ako treba chrániť prírodu či stop ťažbe dreva. Málokto však skutočne tuší, že ťažba dreva je súčasťou zachovania prírody. Drevo je produktom prírody, ktoré nám dáva nielen teplo, ale aj ekologický materiál vhodný na výrobu ďalších produktov. Nehovoriac o jeho izolačných vlastnostiach pri výstavbe domov. Dokážeme ho recyklovať a využívať na 100%. Tí, ktorí majú na starosti ťažbu dreva to nekácu hlava nehlava. Jedná sa o spoločnosti, ktoré sa zaoberajú komplexnou správou v oblasti lesného hospodárstva. A to už zahrňuje rôznorodé činnosti. Niečo sa týka ťažby dreva niečo zase výsadby nových stromov a množstvo iných činností potrebných pre zachovanie lesov aj pre ďalšie generácie.

Kto môže realizovať ťažbu dreva?

Je úplne jasné, že na ťažbu dreva nebude stačiť domáci kutil, ktorý má vzťah k lesom. Možno ste aj vy vlastníkom pôdy s niekoľkými hektármi lesa, a tak viete, že o les je potrebné sa starať. To znamená zisťovať stav lesa, mapovať a navrhovať riešenia, ktoré podporujú postupné vytváranie rôznovekých a rôznorodých porastov a ktoré zvyšujú biodiverzitu, ekologickú stabilitu a odolnostný potenciál lesov. Sú to služby, ktoré si vyžadujú odborníkov na lesné hospodárstvo. Jedine títo odborníci s potrebnými osvedčeniami presne vedia, ako sa správne starať o les a všetko, čo v ňom žije a rastie.

Starostlivosť o lesy nie je niečo, čo sa dokážete naučiť zo dňa na deň. Prvoradý je pozitívny vzťah k prírode a lesom ako takým. Dnes už však nájdeme množstvo spoločností, ktoré sa venujú službám zameraným na ochranu a starostlivosť o prírodu. S ochranou prírody či služieb, ako ťažba dreva je spojených aj množstvo administratívnych činností. Či už sa jedná o vyhotovanie programov starostlivosti o lesy alebo vyhotovenie dokumentácie ochrany prírody znalosti sú potrebné.

Znalosti nielen administratívne, ale aj tie praktické má spoločnosť Euroforest, ktorá pôsobí v oblasti lesného hospodárstva už viac ako 18 rokov. Plnohodnotne sa postará nielen o štátne lesy, ale aj o tie súkromné.

Jesenského 45 96001 Zvolen
tel.: +421915899967

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888