Chrániť les by malo byť samozrejmosťou pre každého

Chrániť les by malo byť samozrejmosťou pre každého

Chrániť a starať sa o les je jednou z výsad, ktoré by mal dodržiavať každý. Udržanie krásnych, zdravých a prosperujúcich lesov má dôležitý význam pre ľudí i pre zver žijúcu v lese. Pre lesnú zver je les zároveň domovom, ktorý je dôležité udržať i pre ďalšie generácie. Lesy sa na Slovensku vypínajú po celej rozlohe krajiny. Je preto možné hovoriť o dedičstve, ktoré je potrebné zachovať i pre ďalšie generácie. Viete ako a prečo je potrebné lesy chrániť?

Prečo chrániť les a zvery žijúce v lesoch?

Les je dedičstvom nadeleným priamo od matky prírody. Na Slovensku je rozloha lesov zhruba 2 006 939 ha z celkovej rozlohy krajiny, ktorá je 4 903 397 ha. Je preto možné konštatovať, že lesy pokrývajú takmer polovicu územia Slovenska. Presný údaj vyčísluje lesnatosť na Slovensku na 41 %. Z tohto hľadiska majú lesy naozaj nevyčísliteľnú hodnotu. Sú dôvodom priaznivých a udržateľných klimatických podmienok, vytvárajú čistý kyslí na dýchanie a územie Slovenska chránia i pred rôznymi prírodnými katastrofami, ako napríklad silnými vetrami či víchricami, ktoré dokážu zadržať.

Les je domovom mnohých zverí, pre ktoré je prirodzeným miestom na život. I z dôvodu ochrany zvierat a zabezpečenia ich pokojného života s dostatkom potravy je potrebné sa o lesy starať a zveľaďovať ich. Počas ročných období s nedostatkom potravy pre lesné zvery, je jedným z riešení dokrmovanie zverí. Je dôležité pre ne zabezpečiť dostatok potravy i počas zimných mesiacov tak, aby potravu neboli nútené ísť hľadať do blízkosti ľudských obydlí.

Pre koho je les domovom?

Les je domovom nie len pre zvieracie spoločenstvá, ale i pre rastlinné spoločenstvá. Predstavuje osobitý druh rastlinných spoločenstiev a je tvorený rozličnými druhmi drevín, lesných bylín, krovov, machov či tráv. Vďaka jedinečnému prostrediu, ktoré les vytvára je domovom i pre veľké množstvo húb, mikroorganizmov a rôznych veľkých, menších i drobných živočíchov.

Netreba zabúdať, že les je tiež zdrojom čistej pramenitej vody, tvorcom kyslíka a zdrojom obnoviteľných prírodných surovín. Povolená ťažba dreva v súlade so zákonom a predaj dreva sú zároveň spôsobom ako, zabezpečiť ekologické vykurovanie počas zimy. Netreba zabúdať ani na fakt, že les je jedinečným miestom na relax, oddych či trávenie voľného času. Nezastupiteľné miesto má i pre viaceré zimné športy, ako napríklad bežkovanie či ski alpinizmus.

Zveľaďovanie lesa, starostlivosť oň a záujem o rastliny i zvieratá žijúce v lesoch je jednou z hodnôt, ktoré je potrebné vštepovať súčasným i budúcim generáciám. Pre zachovanie akostného ekosystému a dlhý život planéty Zem sú lesy i iné živé porasty nezameniteľné. Informujte sa ešte dnes ako môžete prispieť k zveľaďovaniu lesov i vy.

Vojenské lesy a majetky SR – štátny podnik sa zameriava na efektívne a ekologické obhospodarovanie lesnej a poľnohospodárskej pôdy vo vojenských výcvikových priestoroch armády SR. Našou najhlavnejšou činnosťou je starostlivosť o zver a lesné prostredie. V prípade akýchkoľvek otázok o našej činnosti či službách nás neváhajte kontaktovať. Radi zodpovieme vaše otázky.


Lesnícka 23 96263 Pliešovce
tel.: +421455306101

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888