Poľnohospodárstvo a rastlinná výroba sú dôležité pre ľudstvo i pre správny ekosystém

Poľnohospodárstvo a rastlinná výroba sú dôležité pre ľudstvo i pre správny ekosystém

Poľnohospodárstvo spolu s lesohospodárstvom, lovom zverí a rybolovom tvoria primárnu sféru prirodzeného hospodárstva, do tejto kategórii ešte patrí i ťažba nerastných surovín. Poľnohospodárstvo je tiež označované za biologickú prvovýrobu a vplývajú naň ako prírodné, tak i socioekonomické činitele. Segmenty poľnohospodárstvo, rastlinná a živočíšna výroba, sú tak jedným z najdôležitejších segmentov, ktoré sú pre ľudstvo dôležité.

Čo je to poľnohospodárstvo?

Poľnohospodárstvo patrí medzi jednu z primárnych sfér hospodárstva, a tiež predstavuje prirodzenú biologickú prvovýrobu. Poľnohospodárstvo pre ľudí predstavuje primárny zdroj potravy, nakoľko doň spadá živočíšna i rastlinná výroba. Je pre to dôležité neustále vytvárať vhodné podmienky tak, aby poľnohospodárstvo mohlo kvalitne fungovať a snažiť sa zachovať jeho čo prirodzenú ekologickú a biologickú funkciu, čiže vyrábať produkty, ktoré sú s zdraviu prospešné alebo dnes označované I ako bio potraviny.

Na poľnohospodárstvo vplýva niekoľko činiteľov, tými hlavnými sú najmä prírodné a socioekonomické činitele. Medzi prírodné činitele patrí napríklad zemská klíma, vlhkosť, teplota a zrážky, svetlo a vietor, druh a typ pôdy, úrodnosť pôdy či georeliéf. Socioekonomickými činiteľmi sú najmä doprava, mechanizácia, spoločenská úroveň či pracovná sila, ale i mnohé iné, ktoré môžu na poľnohospodárstvo vplývať.

Vedeli ste, že poľnohospodárstvo sa delí na rastlinnú a živočíšnu výrobu?

Poľnohospodárstvo sa delí na rastlinnú výrobu a živočíšnu výrobu, kedy každá z uvedených kategórií má svoje špecifiká.

Základom rastlinnej výroby je pôda, ktorá sa v poľnohospodárstve delí na ornú pôdu, pôdu s trvalým trávnym porastom, ako napríklad pasienky či lúky, a na pôdu s trvalými kultúrami, ako sú napríklad vinice či chmeľnice. Hlavnou úlohou rastlinnej výroby je zabezpečiť obživu pre obyvateľstvo, a tiež produkciu pre chov zvierat či suroviny potrebné pre priemysel. Rastlinná výroba sa delí na produkciu potravín, do tejto skupiny patria obilniny, pšenica, kukurica, ryža, jačmeň, zemiaky či proso, ďalšou skupinou sú krmoviny, čiže chmeľ, olejniny, kukurica a iné, potom nasleduje skupina technických plodín, kam spadajú textilné plodiny, olejniny, vinič, chmeľ či cukrová repa, poslednou skupinou sú takzvané pochutiny, kam sa radí napríklad korenie, čajovník či kávovník.

Živočíšna výroba produkuje výživu pre obyvateľstvo, ako napríklad mäso, vajcia, mlieko či suroviny pre priemyselné spracovanie, ktorými sú koža či vlna. Poľnohospodárske zvieratá sú používané i ako ťažná sila, kedy najrozšírenejším chovom je chov hydinového dobytku.

Poľnohospodársky podnik AGROKLAS, s. r. o. nájdete v Beladiciach v okrese Zlaté Moravce. Našou hlavnou činnosťou je poľnohospodárska výroba pestovanie poľnohospodárskych plodín, rastlinná výroba a oprava poľnohospodárskych strojov. Neváhajte nás kontaktovať.


Hlavná II 652 95175 Beladice
tel.: +421376330682

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888