Poľovníctvo zakladá na svojich tradíciách a zvyklostiach

Poľovníctvo zakladá na svojich tradíciách a zvyklostiach

Poľovníctvo má svoje obyčaje a zvyky, ktoré by mal poznať každý poľovník. Poľovníctvo nie je len o love zviera, spája sa s ním množstvo zvyklostí či tradícií, ktoré sa rokmi menili a niektoré sa zachovali až dodnes. História poľovníctva je tak veľmi stará a prvé náznaky poľovníckych zvykov sa preukázali už u pravekých lovcov, boli to napríklad rôzne podobizne či masky, rituálne tance, maľby, prísahy, zaklínadlá či rôzne čary a iné.

Aké tradície má poľovníctvo?

Poľovníctvo a s ním aj náležité zvyky a tradície vznikali postupne stovky rokov a tradovali sa z generácie na generáciu, kedy sa niektoré zmenili, vymizli alebo viaceré z nich sa zachovali až dodnes. Dávne zvyky sa spájali aj s kultom obradov a rôznych rituálov, ku ktorým by už prirovnávať dnešné poľovníctvo asi nebolo na mieste. Zvyky či obyčaje súčasného poľovníctva vznikali podľa všetkého zhruba v období feudalizmu. V tomto období sa v poľovníctve objavili dodnes zaužívané zvyky ako pasovanie jednotlivcov za poľovníkov, slávnostný nástup pred poľovačkou a výrad po jej ukončení či slávne trúbenie signálov, ktorým rozumie každý poľovník.

Medzi azda najznámejšie zvyky poľovníctva by sa dalo zaradiť tradičné pripíjanie si ľavou rukou či nesmrteľná svätohubertská legenda. Svätohubertskú legendu si poľovníci osvojujú dodnes, hovorí o zásade chrániť každú zver a v prvom rade ju chovať a až potom ju loviť. Zver by mala byť pre každého poľovníka dôležitá, mal by s ňou cítiť a správať sa tak, aby jej neublížil. Pri love by sa mal každý poľovník správať humánne a zabrániť nepatričnému utrpeniu zveri. Aj tieto pravidlá povyšujú poľovníctvo na vyššiu úroveň lovu. Každý poľovník by tiež mal bojovať proti pytliactvu a nelegálnemu lovu na zvieratá.

Aký je cieľ poľovníctva?

Poľovníctvo má viacero cieľov, z ktorým asi základným je podpora a udržiavanie súdržnosti v kolektíve poľovníkov, zachovávanie tradícií a dobrých zvykov poľovníctva či nezabúdať na bezpečnosť a slušnosť pri love. Poľovníctvo sa snaží medzi poľovníkmi udržiavať nadšenie a lásku k lovu, zvieratám a samotnému lesu, ako aj prebúdzať v poľovníkoch veselosť či slušný humor. Poľovníctvo vychováva poľovníkov a učí ich ako správne pristupovať k lovu, nesúperiť na úkor zveri a udržiavať priateľstvá či kolektívneho ducha. Poľovníctvo sa snaží vychovávať správnych a dobrých poľovníkov, ktorí budú reprezentovať jeho zásady navonok i dovnútra.

Vojenské lesy a majetky SR, š. p. sa venuje intenzívnej starostlivosti o zver v zimných mesiacoch prikrmovaním, ako aj dôslednej selekcii menej hodnotnej a na ďalší chov nevhodnej zveri. Poľovníctvu, ako súčasti ekologického obhospodarovania lesa venujú Vojenské lesy a majetky SR, š. p. patričnú pozornosť. Poľovne hospodárime v revíroch ako na západe, východe, tak aj v samotnom srdci Slovenska. V prípade akýchkoľvek otázok nás môžete kontaktovať.

Lesnícka 23 96263 Pliešovce
tel.: +421455306101

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888