Prečo je dobré chrániť naše poľnohospodárstvo

Prečo je dobré chrániť naše poľnohospodárstvo

Poľnohospodárstvo má ako sektor národného hospodárstva nezastupiteľnú úlohu. Prispieva k výrobe zdravých a kvalitných potravín i produktov, a zároveň aj k zachovaniu životaschopnosti vidieka. Poľnohospodárstvo má nezastupiteľnú úlohu pri udržiavaní a ochrane prírodných zdrojov, a to najmä správnym obhospodarovaním pôdy. Poľnohospodárstvo je taktiež významným činiteľom v oblasti udržiavania pracovnej sily na vidieku.

Domáce je dobré

Slovenské poľnohospodárstvo je aktuálne v stave, keď má rastlinná produkcia lepšie výsledky ako živočíšna. Môže za to klesajúca produkcia mlieka či hovädzieho a bravčového mäsa. Pomyselné svetielko, ktoré môže začať nakopávať slovenské poľnohospodárstvo, nie sú len avizované zmeny na úrovni legislatívy. Poľnohospodárstvo môže zachrániť aj zvyšujúci dopyt Slovákov po slovenských potravinách a produktoch vyrobených zo slovenských plodín či surovín. Domáce potraviny začali byť Slovákom sympatickejšie. Mení sa ich spotrebiteľské správanie a pri nákupoch dávajú prednosť slovenským produktom. Našťastie si začali uvedomovať, že vôňa zeleniny vypestovanej na Slovensku je príťažlivejšia ako vôňa zeleniny, ktorá v dôsledku cesty trvajúcej niekoľko stoviek či tisícok kilometrov musela byť dodatočne chemicky upravovaná, aby sa v čo možno najlepšom stave dostala na pulty obchodov. Domáce poľnohospodárstvo teda zabezpečuje lokálne produkty a potraviny, ktoré sú ekologickejšie a ešte aj prinášajú zeleň do okolia.

Poľnohospodárstvo a jeho nepriatelia

Posledné roky je poľnohospodárstvo výrazne ovplyvnené extrémnymi výkyvmi počasia, ktoré sú charakterizované suchou zimou a jarou, neskorými mrazmi či búrkovým letom. K ďalším nepriaznivým činiteľom patria zvierací (a niekedy aj ľudskí) škodcovia. Premnožená poľovná či poľná zver neraz potrápi pestovateľov a spôsobí im nemalé straty. K faktorom, ktoré negatívne ovplyvňujú poľnohospodárstvo, možno zaradiť aj špekulácie domácich odberateľov a zníženie cien poľnohospodárskych plodín (napr. obilnín), ktoré sú v niektorých prípadoch len veľmi tesne nad úrovňou nákladov. Poľnohospodárstvo taktiež utrpelo značné straty z dôvodu prepuknutia pandémie koronavírusu. Vymenované činitele spôsobujú, že aktuálne sa síce poľnohospodárstvo otriasa, ale zároveň je tu vízia, že štátne orgány a samosprávy v spolupráci s pestovateľmi a chovateľmi zadefinujú jednotnú víziu a plán, aby slovenské poľnohospodárstvo nabralo pozitívne smerovanie v nasledujúcich rokoch. Poľnohospodárstvo a jeho podpora predstavujú rozumné riešenie, ktoré zvýši ekonomickú stabilitu krajiny a prispeje k zníženiu nezamestnanosti.

Poľnohospodársky podnik AGROKLAS, s. r. o. v Beladiciach sa zameriava na rastlinnú a živočíšnu poľnohospodársku výrobu, ako aj na pestovanie poľnohospodárskych plodín. Pre viac informácií nás kontaktujte.

Hlavná II 652 95175 Beladice
tel.: +421376330682

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888