Kde sa používajú ložiská?

Kde sa používajú ložiská?

Ložiská sú veľmi dôležitou súčasťou pre mechanické zariadenia a ich hlavnou úlohou je znižovanie trenia pohyblivých časí. Najčastejšie ich môžete vidieť na posuvných či otočných systémoch. Ložiská pracujú na dvoch základných princípoch, a to rotačnom systéme a lineárnom systéme. Viete aké ložiska si zvoliť a prečo je ich kvalita zásadná pre správnu funkciu mechanických zariadení?

Viete k čomu slúžia ložiská a na akom princípe fungujú?

Ložiská ako veľmi dôležitá súčasť mechanických zariadení slúžia najmä k znižovaniu trenia pohyblivých častí. Tie najjednoduchšie ložiskové systémy využívajú elimináciu trenia za pomoci valivých prvkov, ako napríklad guľôčok, ktoré sú umiestnene a uzatvorené v špeciálne upravenom telese, ktoré ďalej umožňuje ich pohyb. Inštalácie ložiskových systémov majú za úlohu zaistiť riadený a zároveň plynulý pohyb mechanických súčastí, čím predchádzajú ich poškodeniu, a tiež rýchlemu opotrebovaniu či strate životnosti.

Takzvané valivé ložiská sú najčastejšie zložené z viacerých konštrukčných prvkov, ako najdôležitejší by bolo možné označiť vonkajší kryt či puzdro, ktoré má vnútoré členenie pre integráciu valivých telies a inštalačné prvky, a tiež samotné valivé telesá, ktoré sa navzájom odlišujú konfiguráciou a trovom. Tieto dve časti sú od seba navzájom závislé nakoľko usporiadanie valivých elementov ako i ich tvar určujú riešenie pre inštalačný kryt. Valivé ložiská sa ďalej členia podľa smeru, v ktorom pôsobia valivé telesá na axiálne ložiská a radiálne ložiská. Pri výbere vhodných ložísk sa poraďte s odborným predajcom ložísk.

Aké sú to radiálne a axiálne ložiská?

V prvom rade je dobré vedieť, že radiálne ložiská sú omnoho viac používané než axiálne ložiská. Radiálne ložiská majú jednoduchšiu konštrukciu, vďaka čomu sú i cenovo dostupnejšie. Pri radiálnych ložiskách je dôležité rozoznávať medzi guľôčkovými ložiskami, ktoré sú zároveň najpoužívanejšími; valčekovými ložiskami, ktoré sú navrhnuté pre radiálne zaťaženie, a tiež disponujú veľmi vysokou tuhosťou; ihlovými ložiskami, ktoré sú konštrukciou podobné valčekovým ložiskám, avšak s väčšou dĺžkou a menším priemerom valivých elementov, taktiež sú určené sú pre radiálne zaťaženie; súdkovými ložiskami, ktoré majú najčastejšie dva rady valivých elementov tvaru súdka; kužeľovými ložiskami, ktorých valivé elementy sú v tvare komolého kužeľa, vďaka čomu umožňujú odvádzanie zaťaženia v axiálnom i radiálnom smere a toroidné ložiská, ktoré sú určené na odvod nesúosového zaťaženia.

Axiálne ložiská odvádzajú axiálne zaťaženie. Axiálne ložiská môžu byť konštruované pri implementácii rôznych druhov valivých elementov, ako napríklad guľôčok, ihiel, valčekov či súdkov.

Naša firma EVROX s.r.o. vám ponúka prakticky všetky druhy a typy ložísk od všetkých renomovaných ako aj od menej známych výrobcov. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kedykoľvek kontaktovať.

Bytčianska 53 /32 01003 Žilina
tel.: +421907164904

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888