Ktoré balkónové kvety sú tou najlepšou voľbou a ako sa o ne starať?

Ktoré balkónové kvety sú tou najlepšou voľbou a ako sa o ne starať?

Balkónové kvety boli odjakživa skvelý spôsob, ako si skrášliť balkón či terasu v panelákoch a bytovkách. Ak nebývate v dome o záhradou, vďaka balkónovým kvetom si môžete vytvoriť malú útulnú záhradku aj v byte. V súčasnosti existujú desiatky druhov balkónových kvetov, z ktorých si môžete vyberať. Poďme spolu zistiť, aké balkónové kvety sa najlepšie hodia na váš balkón a ako sa o ne správne starať, aby vám robili radosť.

Sadenie a starostlivosť o balkónové kvety

Väčšina známych druhov balkónových kvetov je relatívne nenáročná na pestovanie a starostlivosť. Aby ste zabezpečili, že vaše balkónové kvety budú vždy prosperovať, je dôležité ich správne zasadiť a poskytnúť im tak možnosť správne sa ujať.

V prvom rade si dobre rozmyslite umiestnenie balkónových kvetov. Niektoré balkónové kvety obľubujú slnko, iné vám budú rásť aj na tienistom mieste, podobne ako izbové rastliny. Pri umiestňovaní zvažujte aj vietor. Odolnejšie druhy môžete umiestniť na parapet či zábradlie, prípadne zavesiť na okno. Pre citlivejšie balkónové kvety je najlepšie umiestnenie na zem balkóna, aby boli lepšie chránené pred vetrom. Ak túžite po netradičnom vzhľade balkóna, okrem balkónových kvetov môžete vyskúšať aj rôzne popínavé, napríklad jazmín či Bougainvillea.

Keď ste už vybrali pre vaše balkónové kvety to správne miesto, môžete sa pustiť do výsadby. Pre tú je dôležitý ten správny substrát. Môžete použiť substrát pre balkónové kvety, ten však nemusí stačiť všetkým druhom a preto si vždy zistite o každom druhu, aký substrát vyžaduje. Balkónové kvety potrebujú pravidelnú zálievku, ktorá by mala byť v lete o niečo intenzívnejšia.

Druhy balkónových kvetov

Medzi obľúbené balkónové kvety sa radí napríklad petúnia. Táto popínavá rastlina je známa rýchlym rastom a svojimi typickými fialovými kvetmi, ktorými vám bude robiť radosť až do začiatku jesene. V súčasnosti nájdete petúniu aj v rôznych iných farebných variáciách.

Ak túžite po hustom súkvetí, ideálnou voľbou pre vás je železník. Ten je taktiež typický fialovými alebo modrastými kvetmi a vzhľadovo pripomína obľúbenú nezábudku. Železník patrí medzi balkónové kvety, ktoré sa najlepšie pestujú zavesené na okne, alebo umiestnené na parapete.

Nestarnúcou klasikou medzi balkónovými kvetmi bol, je a aj bude muškát. Muškáty sú krásne a váš balkón občas prevoňajú typickou im vlastnou arómou. Na našom eshope rastlinkaren.sk nájdete široký sortiment krásny balkónových kvetov, izbových rastlín či kvetov do exteriéru. V ponuke máme pre vás pripravené letničky, dvojročky aj trvalky. Neváhajte a navštívte náš eshop ešte dnes!

Hviezdoslavova 587 /24 96231 Sliač
tel.: +421908934680

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888