Ako je potrebné sadiť cibuľoviny tak, aby rozkvitli?

Ako je potrebné sadiť cibuľoviny tak, aby rozkvitli?

Cibuľoviny bývajú obľúbenou súčasťou záhrad, ale i verejných priestranstiev. Priznáčné sú najmä pre jar, ktorej sú priam symbolom. Cibuľoviny sú charakteristické krásnymi kvetmi, ktoré sú veľmi vďačné. Práve preto sú cibuľoviny také populárne v záhradách, balkónoch a dokonca i v závesných kvetináčoch. Ako dosiahnuť, aby cibuľoviny prosperovali a na jar nádherne rozkvitli? To sa dozviete v nasledujúcom článku.

Ako dosiahnuť, aby cibuľoviny rozkvitli?

V prvom rade je dôležité správne načasovanie. Hoci sú cibuľoviny jarné kvety, prípravu na ich výsadbu je dôležité začať už na jeseň. Na výsadbu cibuľovín sú najlepšie mesiace september a október. V tomto období je totiž v pôde dostatok vlahy, ktorú cibuľoviny vyžadujú. Zároveň je pôda na jeseň ešte dostatočne teplá, takže cibuľoviny majú dostatok času sa zakoreniť, čím sa stanú odolnými voči zime a mrazu. Následne na jar, keď sa začne všetko vrátane pôdy otepľovať, môžu cibuľoviny bohato vykvitnúť.

Všetky cibuľoviny spája tá istá podmienka a tou je optimálna vlhkosť pôdy. Tá by mala byť dostatočne vlhká a ľahká s obsahom dôležitých živín, no nikdy nie príliš mokrá a ťažká. Ak majú cibuľoviny správnu pôdu, umožní im to na jar krásne rozkvitnúť, v lete sa stiahnuť a ochrániť pred suchom a v pokoji počkať na vhodné podmienky.

Zároveň, väčšina jarných cibuľovín obľubuje slnečné lúče, preto im neuškodí umiestnenie tam, kde ho je dostatok. Ideálne je cibuľoviny vysádzať voľne a nepravidelne, vždy v skupinkách. Napríklad drobné cibuľoviny skúste vysádzať v skupine cca 10 cibuliek, väčšie cibuľoviny po troch či piatich.

Pestovanie cibuľovín

Cibuľoviny by ste, najmä pre vizuálny efekt, mali pestovať v ladiacich farebných kombináciách. Na väčších plochách môže vytvoriť i farebný kontrast, napríklad z modrých a žltých kvetov. Záleží od vášho osobného vkusu a vami preferovaných farieb. Z praktického hľadiska je vhodné umiestniť cibuľoviny so svetlými kvetmi do tmavších kútov záhrady a naopak, tie farebne výraznejšie do slnkom zaliatych častí. V takom prípade však dbajte na vhodný výber druhov cibuľovín a riaďte sa podmienkami, ktoré vyžadujú.

Pre pestovanie je rozhodujúca i kvalita cibuľovín a hľuzovín. Dajte si pozor, aby ste nekúpili poškodené, vyschnuté, plesnivé či príliš mäkké cibuľky, tie by vám totiž boli úplne na nič. Cibuľoviny by taktiež mali byť dostatočne veľké a voľne balené. Taktiež doma by mali byť správne skladované - ideálne čo najkratší čas pred samotnou výsadbou a na chladnom a tmavom mieste.

U nás v Slovensko kvitne s.r.o. vám ponúkame kvetinové mobiliáre, kvalitné cibuľoviny a hľuzoviny a taktiež zabezpečujeme kvetinovú výsadbu vo verejných priestoroch miest a obcí. Neváhajte a prezrite si naše referencie a v prípade záujmu nás kontaktujte.

Podlužie 543 91321 Trenčianska Turná
tel.: +421903473278

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888