Aké účinky má sauna na ľudský organizmus?

Aké účinky má sauna na ľudský organizmus?

Sauna je skvelým pomocníkom pre celkový fyzický aj psychický oddych. Okrem relaxu má však i mnohé pozitívne účinky na náš organizmus a môže pôsobiť aj ako prevencia proti rôznym ochoreniam. Spolu s kvalitným wellnessom vám môže sauna pomôcť v mnohých ohľadoch. Zistite, prečo sa sauna i wellness
rozhodne oplatia.

Správne využitie sauny

Aby mala sauna ten správny účinok, je potrebné dodržiavať určité pravidlá. Pred vstupom do sauny by ste mali byť najedení no nie prejedení, aby vám náhodou neprišlo zle. Z toho istého dôvodu by ste mali dodržať pitný režim a pred vstupom do sauny vypiť aspoň jeden či dva poháre vody. Zároveň platí, že saunu by ste mali využiť iba ak ste zdraví a cítite sa dobre.

Pred vstupom do samotnej sauny sa vždy osprchujte a do sauny vstupujte v plachte alebo uteráku. V saune sa snažte nerozprávať, uvoľnite sa a doprajte si relax. Počas pobytu v saune si môžete masírovať pokožku masážnymi hlavicami alebo rukavicami, čím vyčistíte póry a prekrvíte vašu pokožku. V saune by ste mali zotrvať len pokiaľ je vám to príjemné. Zvyčajne je tento čas určený na 15 minút.

Po pobyte v saune si ovlažte tvár, vždy sa osprchujte, aby ste sa zbavili nečistôt a následne sa schlaďte v ochladzovacom bazéniku. Medzi návštevami jednotlivých sáun si vždy doprajte oddychový čas.

Druhy sáun

Existujú viaceré druhy sáun a každá ponúka iné účinky. Jedna z najobľúbenejších je fínska sauna. Vyznačuje sa typickým dreveným obkladom a lavicami. Priemerná teplota vo fínskej saune je 90 stupňov. Veľmi známa a nemenej obľúbená je i parná sauna. Princíp parnej sauny je v polievaní horúcich kameňov vodou, čím vzniká horúca para. Teplota v parnej saune sa pohybuje medzi 80 a 90 stupňami.

Ak máte radi naozaj intenzívne teplo, skvelou voľbou je suchá sauna. V suchej saune je minimálne vlhkosť, no teplota dosahuje 100 až 110 stupňov. Vo svete sáun sa čoraz populárnejšou stáva infrasauna, v ktorej dosahuje teplota priemernú hodnotu 50 stupňov. Nižšie teplo, ktoré poskytuje sa využíva i v medicíne na liečbu rôznych ochorení.

V súčasnosti už existujú i rôzne kombinácie sáun, napríklad 2 v jednom či 3 v jednom. Ide napríklad o kombinácie suchej a infrasauny, či suchej a parnej sauny. Taktiež dnes môžete navštíviť bylinkovú saunu, soľnú saunu či bio saunu.

Sauna a jej účinky na náš organizmus

Sauna ponúka množstvo úžasných účinkov. Pobyt v saune pomáha zbaviť sa únavy po veľkej námahe, uvoľňuje svaly a pomáha k celkovému relaxu. Okrem toho vám sauna zabezpečí lepšie prekrvenie pokožky, končatín aj mozgu. Vďaka horúcemu vzduchu v saune sa zvýšeným potením telo zbavuje toxínov a odpadových látok, čo môže pomôcť aj pri problémoch s akné.

Sauna taktiež pomáha v rámci prevencie proti prechladnutiu, pri respiračných problémoch a taktiež pri astme. Chcete mať aj vy doma saunu podľa vašich predstáv? Žiadny problém! U nás vo FI-SA SAUNY vám ponúkame kvalitné sauny rôznych druhov, ale taktiež vírivé vane, bazénové kryty a ďalšie prvotriedne produkty. Neváhajte a navštívte náš eshop ešte dnes alebo nás kontaktujte pre viac informácií.


Štefanovská 712 90089 Častá
tel.: +421903725519

Vaša firma ešte nie je v
Zlatých stránkach?

Rýchlo to zmeňte

alebo volajte

02/501 02 888